«Καρατόμηση» όσων διοικήσεων δεν συνεργάζονται με το ΤΑΙΠΕΔ

«Καρατόμηση» όσων διοικήσεων δεν συνεργάζονται με το ΤΑΙΠΕΔ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αξιολόγηση θα περάσουν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο οι διοικήσεις και το μάνατζμεντ όλων των εταιρειών που ελέγχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η αξιολόγηση θα γίνει από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και τα μέλη των συμβουλίων ή/και τα στελέχη των επιχειρήσεων εκείνων που δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά με το Ταμείο στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, θα «καρατομηθούν».

Αυτό προβλέπεται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του β΄ προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας, που θα δημοσιοποιήσει σύντομα η τρόικα. «Για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης των αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα ολοκληρώσει μια αξιολόγηση του μάνατζμεντ και των μελών των Δ.Σ. στις εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του και θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα (συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των σχετικών διορισμών) σε σχέση με εκείνα τα μέλη που δεν αποδίδουν ή οι πράξεις τους δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Η αξιολόγηση», καταλήγει το σχετικό εδάφιο, «θα γίνει από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και θα βασιστεί σε ένα σύνολο διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων, μέχρι τον Ιούνιο 2014».

Παράγοντες της αγοράς βλέπουν πίσω από την απαίτηση αυτή της τρόικας την «εκκαθάριση» του διοικητικού συμβουλίου στον ΟΛΠ και ειδικά του προέδρου του, κ. Γιώργου Ανωμερίτη. Ο τελευταίος επανειλημμένως έχει αντιδράσει και θεωρείται ότι είχε φρενάρει επί πολλούς μήνες την επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση του λιμένα Πειραιώς. Στο στόχαστρο ακόμη βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος επίσης αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού που διοικεί. Για τους ίδιους λόγους, η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης στη χώρα την έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. Ειδικότερα, τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις είναι τα εξής:

1. Δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΘ.

2. Το ΤΑΙΠΕΔ να διορίσει τουλάχιστον ένα μέλος στα Δ.Σ. εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του και στις οποίες δεν έχει παρουσία.

3. Οι αρχές να μεταβιβάσουν το 17% των μετοχών της ΔΕΗ κυριότητας ελληνικού Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ (σ.σ. μέχρι σήμερα είχαν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα ψήφου).

4. Η κυβέρνηση υλοποιεί μια λίστα των εκκρεμοτήτων που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών περιουσιακών στοιχείων.

5. Η ΔΕΗ να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ (σ.σ. έγινε).

6. Να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθεσία σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ (σ.σ. έγινε).

7. Να κατατεθεί στη Βουλή νομοθεσία που βελτιώνει τη διακυβέρνηση του ΤΑΙΠΕΔ και επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο από το ίδιο των περιουσιακών του στοιχείων (σ.σ. έγινε).

8. Λήψη μέτρων που ενισχύουν τη ρυθμιστική αρχή υδάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την τρόικα, για να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, θα δημιουργηθεί μια μόνιμη επιτροπή εργασίας με μέλη της γ.γ. Ακίνητης Περιουσίας, του ΤΑΙΠΕΔ και του γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία θα συνεδριάζει ανά 15νθήμερο προκειμένου να εξετάζει τις εκκρεμότητες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η επιτροπή αυτή αναμένεται να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τα υπουργεία εκείνα που καθυστερούν στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ρυθμίσεων για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή