Πτώση τζίρου 4,3% τον Ιανουάριο στο λιανεμπόριο

Πτώση τζίρου 4,3% τον Ιανουάριο στο λιανεμπόριο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του τζίρου του λιανεμπορίου ξεκίνησε το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2014 κατά 4,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013. Ο δείκτης όγκου στον οποίο αποτυπώνεται ο κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμών υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 1,9%.

Βασικές αιτίες της νέας υποχώρησης είναι η κάμψη των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, ενώ, αντιθέτως, οι πωλήσεις στα άλλα καταστήματα ευνοήθηκαν από το γεγονός ότι σχεδόν τα 3/4 του μήνα ήταν περίοδος εκπτώσεων.

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης όγκου στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων υποχώρησε κατά 7,7%, ενώ ο τζίρος σε τρέχουσες τιμές κατέγραψε ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση, κατά 8,5%.

Αξιοσημείωτη είναι η μείωση του τζίρου και στα πολυκαταστήματα, κατά 17,2% σε τρέχουσες τιμές και κατά 15,6% σε σταθερές σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013.

Κάμψη παρατηρήθηκε επίσης στον όγκο πωλήσεων επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού κατά 11,7%, των φαρμακευτικών-καλλυντικών κατά 2,6%, ενώ οριακά, κατά 0,9%, υποχώρησε ο όγκος πωλήσεων και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων.

Αύξηση, από την άλλη, σημείωσαν οι πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης – υπόδησης, κατά 5,8% τον Ιανουάριο του 2014 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2013. Ανοδος παρατηρείται επίσης στις πωλήσεις βιβλίων και χαρτικών, κατά 8,5% σε ετήσια βάση, καθώς και στις πωλήσεις των πρατηρίων καυσίμων κατά 5,3%.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013 ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2014 κατά 20,9%, ενώ ο δείκτης όγκου μειώθηκε κατά 17%. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι τα καταστήματα τον Δεκέμβριο λειτούργησαν δύο Κυριακές, ενώ παραδοσιακά, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης, την περίοδο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καταγράφεται ο υψηλότερος τζίρος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή