Πώς οι κρατήσεις για επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ έγιναν… συντάξεις

Πώς οι κρατήσεις για επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ έγιναν… συντάξεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκ των υστέρων διόρθωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τροπολογία που κατατέθηκε εσπευσμένως το απόγευμα της Παρασκευής σε άσχετο με τα ασφαλιστικά νομοσχέδιο προκάλεσε ο κίνδυνος της διερεύνησης των όσων κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ με μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Την υπογράφει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, και στρέφεται «κατά παντός υπευθύνου και συμμετόχου» σε αναζήτηση ποσού 110,99 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτούνταν τα επιδόματα ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών, που έγιναν… συντάξεις. Διότι το ποσό για το οποίο η ΓΣΕΒΕΕ ζητούσε μία τεκμηριωμένη απάντηση από τη διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Κωτίδου προέρχεται από τη μηνιαία εισφορά των 10 ευρώ που θεσπίστηκε το 2011 με στόχο την κάλυψη των επιδομάτων ανεργίας και τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τους ανεξάρτητους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον νόμο 3986/2011, η εισφορά εισπράτεται από τα Ταμεία μαζί με τις άλλες κρατήσεις και αποδίδεται στον ΟΑΕΔ έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα. Μέρος των κρατήσεων πρέπει να κατευθυνθεί για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Μετά τις συνεχείς ερωτήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, τον περασμένο Μάρτιο, η διοικητής του ΟΑΕΕ κοινοποίησε απάντηση σύμφωνα με την οποία από το συνολικά εισπραχθέν ποσό των 110,99 εκατ., στον ΟΑΕΔ είχε αποδοθεί μόνο ένα ποσό 12,73 εκατ. Τα υπόλοιπα κάλυψαν τις συντάξεις. Αλλωστε, σχετική διαβεβαίωση για το πού έχουν κατευθυνθεί οι πόροι που αναζητεί η ΓΣΕΒΕ έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας τον Μάρτιο του 2013 σε συνεδρίαση της διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Εχω δηλώσει ότι τα χρήματα τα οποία είχαν σωρευθεί, έχουν δαπανηθεί για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ και δεν μπορούμε να γυρίσουμε. Τελείωσε (το θέμα) με αυτά τα χρήματα. Από δω και πέρα, όμως, τα χρήματα τα οποία, ήδη, έχετε δώσει στον ΟΑΕΕ θα καταβάλλονται για το επίδομα ανεργίας. Είμαι απόλυτα ειλικρινής», απαντούσε τότε ο κ. Γ. Βρούτσης.

Aλλά ούτε και αυτή η δέσμευση μπορεί να τηρηθεί. Οι εισφορές για την ανεργία θα συνεχίσουν να δίδονται και για συντάξεις. Την Παρασκευή, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός, επιβεβαιώνει ότι μέρος των εισφορών μπορεί να διατίθεται για την εξυπηρέτηση του ΟΑΕΕ εφόσον υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. και οι διαθέσιμοι πόροι του λογαριασμού για την ανεργία επαρκούν.

Επίσης, δεσμεύεται ότι τα χρήματα για την ανεργία θα αποδοθούν μέχρι το 2030. Ενδεχομένως, εάν δεν υπήρχε ο φόβος της ποινικής δίωξης, να μην προέκυπτε ανάλογη διευθέτηση. Αλλωστε, το ΙΚΑ, το οποίο έχει εισπράξει και οφείλει πάνω από 500 εκατ. σε άλλους οργανισμούς του υπουργείου και κυρίως στον ΟΑΕΔ, αν επιστρέψει τα χρήματα εκεί που πρέπει, θα οδηγηθεί σε παύση… πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή