Αλήθειες και μύθοι για τις τιμές του γάλακτος

Αλήθειες και μύθοι για τις τιμές του γάλακτος

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν άρχιζε από «αύριο το πρωί» να παίρνει σάρκα και οστά ο φόβος πολλών βιομηχανιών, αλλά και παραγωγών, ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει από εισαγόμενο γάλα, που θα έρθει από την Κεντρική Ευρώπη, τότε το ελληνικό γάλα θα παρουσίαζε… ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο λόγος; Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, το γάλα σήμερα στη Γερμανία πωλείται από τον παραγωγό στα 40 λεπτά το λίτρο. Αποτέλεσμα;

Αυτό το γάλα θα έφτανε στα 55 λεπτά στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία, πολύ ακριβότερο, δηλαδή, απ’ όσο πωλείται το προϊόν σήμερα από τους κτηνοτρόφους στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Αρα, το «δικό μας» γάλα θα βρισκόταν αυτομάτως σε πλεονεκτική θέση. Πάντως, η «Κ» ανακάλυψε την τρέχουσα εβδομάδα αλλοδαπή εταιρεία, η οποία πρότεινε να παραδώσει εισαγόμενο γάλα στα σούπερ μάρκετ έναντι 68 λεπτών το λίτρο. Με ό,τι αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται…

Η εξέλιξη αυτή έχει σχέση με την αδυναμία της Αργεντινής να συνεχίσει να κάνει εξαγωγές γάλακτος, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε μία παγκόσμια αγορά με σταθερή ζήτηση. Και αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι παράγοντες του κλάδου, εντός συνόρων.

Τα 28 λεπτά

Για την ιστορία και όχι μόνον, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι πριν από μία τετραετία οι Γερμανοί παραγωγοί πουλούσαν το γάλα στα 28 λεπτά το λίτρο. Εκείνη την περίοδο, η εισαγωγή γάλακτος από την Κεντρική Ευρώπη θα ήταν φθηνότερη σε σχέση με την τιμή παραγωγού στην Ελλάδα και όντως θα δημιουργούσε θέμα. Την παρατήρηση αυτή έκανε, μιλώντας στην «Κ», κυβερνητική πηγή, με εμπλοκή στη ρύθμιση για το γάλα, σχετικά με την επισήμανση του κλάδου ότι το ελληνικό προϊόν θα «εξαφανιστεί» σε μία χώρα με έλλειμμα 25% σε σχέση με την ποσόστωση των 800.000 τόνων γάλακτος που δικαιούται να παράγει η χώρα μας.

«Η μάζα των συσκευασιών γάλακτος πουλιέται κάτω από ένα ευρώ», λέει σημαντικός μεταποιητής από τη Βόρειο Ελλάδα. Ενας συνάδελφός του από συνεταιριστική οργάνωση της ίδιας περιοχής σημειώνει ότι «η βιομηχανία άρχισε να χάνει, μαζί με τους παραγωγούς, όταν συγκεκριμένη εταιρεία αποφάσισε να πουλάει κάτω από 1 ευρώ το λίτρο. Ετσι, μετά το 2007, όταν αποφασίστηκε αυτή η μείωση της τιμής, όλοι δουλεύαμε με ζημιά…».

Στο ερώτημα αν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ανάγκη να γίνει φθηνότερο το γάλα, στο σύνολό τους οι μεταποιητές και παραγωγοί με τους οποίους μίλησε η «Κ» επέμειναν ότι «το γάλα δεν μπορεί να γίνει φθηνότερο, εκτός αν πιεσθούν οι παραγωγοί…».

Οι επικεφαλής των συνεταιρισμών Τρικάλων, Λαμίας, Βόλου (ΕΒΟΛ), με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ζήτησαν να μην αλλάξει το καθεστώς για το γάλα και σε αυτή τη γραμμή συντάχθηκαν από τις μεγάλες βιομηχανίες η ΜΕΒΓΑΛ και η ΔΕΛΤΑ. Αντιθέτως, η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ και οι πολυεθνικές φέρονται να υποστηρίζουν τουλάχιστον την αρχική ρύθμιση.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, σημείωναν ότι τα προβλήματα των μεταποιητών γάλακτος έχουν σχέση με ενδομετοχικά προβλήματα ή και την υπερχρέωση συγκεκριμένων εταιρειών ή προκύπτουν από άλλες δραστηριότητες των συνεταιρισμών και όχι το γάλα στις περισσότερες από τις οργανώσεις. Ο κ. Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος μιας από τις λίγες συνεταιριστικές οργανώσεις χωρίς οικονομικά προβλήματα (ΕΒΟΛ), θεωρεί ότι κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει από τη ρύθμιση έχει να κάνει με το «ποια θα είναι η διαφορά του γάλακτος που παστεριώνεται στους 71 βαθμούς και ονομάζεται ημέρας από εκείνο που παστεριώνεται στους ίδιους βαθμούς και αποκαλείται 7 ημερών».

Στελέχη των τριών μεγάλων βιομηχανιών, πάντως, που μίλησαν στην «Κ» είπαν ότι οι μικρότερες βιομηχανίες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στις περιοχές όπου συλλέγουν το γάλα των παραγωγών, αυξάνοντας το ποσοστό τους «με συσκευασίες μικρότερες του λίτρου ώστε να αποφύγουν τις επιστροφές, που στα μεγάλα αστικά κέντρα φτάνουν και το 30%…». Αντιθέτως, το γάλα των 7 ημερών, με γάλα εισαγωγής, όταν πέσουν οι τιμές στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα φθηνότερο.

Πρόβλημα πληρωμών

Μετά το «σπάσιμο» του καρτέλ του γάλακτος το 2007, οι μικρότερες βιομηχανίες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να «μπουν» στα σούπερ μάρκετ των μεγάλων αστικών κέντρων. Αλλά σήμερα μόνο μία γερμανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων πληρώνει στον μήνα. Κάποιες άλλες φτάνουν να πληρώνουν τους μεταποιητές με… κούρεμα και μάλιστα 7 μήνες μετά την παράδοση του γάλακτος. Αυτό το γεγονός, όπως είναι φυσικό, προκαλεί τεράστια προβλήματα ρευστότητας σε όλη την υπόλοιπη αλυσίδα της παραγωγής, φτάνοντας μέχρι και τον τελευταίο κτηνοτρόφο. Με ό,τι κάτι τέτοιο, βεβαίως, συνεπάγεται, σε καιρό ύφεσης.

Τέλος, ένα ζήτημα στο οποίο συμφωνούν όλοι οι συνομιλητές της «Κ», απ’ όπου και αν προέρχονται, είναι η δυνατότητα να μειωθεί ο ΦΠΑ στο γάλα στον συντελεστή 7%, που ισχύει και στην Ευρώπη. Μόνο που το θέμα αυτό αφορά κυρίως σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και δεν έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το ζήτημα του γάλακτος, όπως έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Θα μπορούσε, ωστόσο, να εξετασθεί ξεχωριστά.

Προβληματισμοί σχετικά με το γάλα ημέρας

«Αν βρείτε γάλα ημέρας, φέρτε τό μου να το πιω», είπε στους δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Γεωργίας, ο τέως, πλέον, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. Γεγονός αποτελεί ότι έτσι όπως είναι τα δίκτυα σήμερα, τα ψυγεία –που δεν έχουν χώρο– και οι συσκευασίες, το πιθανότερο είναι ότι το «γάλα ημέρας» δεν θα συμφέρει, κι αυτό για τον απλό λόγο ότι οι επιστροφές θα είναι υψηλές, με ανάλογη επιβάρυνση του κόστους για όλη την αλυσίδα της παραγωγής, της επεξεργασίας και της διάθεσης. «Τι θα γίνει, όμως, αν βγει μια νέα συσκευασία 0,7 του λίτρου, διασφαλίζοντας ότι οι επιστροφές δεν θα είναι τόσο αυξημένες;» Το ερώτημα ακούγεται εύλογο και περιγράφει μια πιθανή όσο και ρεαλιστική προοπτική, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κανείς ότι το διατυπώνει παράγοντας μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας από την περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Οπερ σημαίνει ότι κάτι περισσότερο γνωρίζει σχετικά με το θέμα και τις πιθανότητες υλοποίησης αυτού του ενδεχομένου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή