Τα σενάρια για την επιστροφή στις αγορές

Τα σενάρια για την επιστροφή στις αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο βασικά σενάρια υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το πότε θα πραγματοποιηθεί η νέα έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα. Το ένα προβλέπει την έναρξη των σχετικών διαδικασιών την Τετάρτη και την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών την Πέμπτη (πρόκειται για το επικρατέστερο), ενώ το δεύτερο θέλει την έκδοση να γίνεται τη Μεγάλη Δευτέρα.

Η οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη που συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά οι πληροφορίες θέλουν το πρώτο σενάριο να κερδίζει πόντους τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, υπάρχουν στελέχη στο οικονομικό επιτελείο που θεωρούν ότι έχει ήδη αργήσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το καλό μομέντουμ στις αγορές για την ελληνική οικονομία. Και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές ακόμα κι αύριο, Τρίτη.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί."

Ο καθοριστικός παράγοντας για το πότε θα διεξαχθεί εν τέλει η δημοπρασία των νέων ομολόγων, είναι ο πολιτικός. Προς το παρόν η υπόθεση Μπαλτάκου δεν έχει επηρεάσει τη διάθεση των επενδυτών, αλλά υπάρχει η ανησυχία μήπως το θέμα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες και «φοβίσει» τους επενδυτές.

Αλλωστε, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα ήταν σύμφωνα με αναλυτές και ο βασικότερος λόγος που οδήγησε τη Moody’s στην απόφαση να αναβάλει την ανακοίνωση της νέας της αξιολόγησης για την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα επισκεφτεί την Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, με την επικρατούσα άποψη να είναι ότι το νέο ομόλογο θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν την άφιξή της. 

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης των νέων ομολόγων, το Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό άνω των 2 δις ευρώ, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές ύψος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές έχουν δείξει διάθεση να δανείσουν την Ελλάδα με τουλάχιστον 2 δις ευρώ. Το τελικό μέγεθος του νέου δανεισμού θα εξαρτηθεί από το ύψος των προσφορών σε συνδυασμό με το κόστος που θα ζητούν οι επενδυτές.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι το επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ του 5% και 5,5%, ενώ φαίνεται πως έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 5ετης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή