Στουρνάρας: «Η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές»

Στουρνάρας: «Η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές»

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος, και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, ωστόσο «δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός».

«Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, πότε θα βγούμε στις αγορές. Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο α' εξάμηνο του έτους. Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως αυτό «σημαίνει ότι μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσουμε σιγά- σιγά να δοκιμάζουμε την επιστροφή μας, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα».

Υπογράμμισε πάντως πως «σας λέω ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για έναν χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Δεν τα χρειαζόμαστε για άντληση χρημάτων και δεν είναι έκδοση per mare per terra».

Ωστόσο, σημείωσε πως «υπάρχει πράγματι μια μεγάλη επιτυχία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να εφησυχάζουμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός και έχουμε στόχους να πετύχουμε. Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιοποιήσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο και έχουμε κάνει πολλή δουλειά πάνω σ' αυτό».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας ή Μνημονίου, είπε «για το επόμενο έτος, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και είναι καλυμμένο και για την περίοδο 2015- 2016, υπό προϋποθέσεις πάλι, δεν υπάρχει (σ.σ. κενό). Από το 2016 και μετά, η προσδοκία είναι ότι βγαίνουμε πλήρως στις αγορές για όλες τις ανάγκες, αλλά θέλω να είμαι προσεκτικός σ' αυτό και να επιφυλαχθώ».

Αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους, υπενθύμισε πως «προϋπόθεση είναι η έκθεση της Eurostat, στα τέλη Απριλίου, ότι υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα. Ανά πάσα στιγμή μετά, θα ανοίξει η συζήτηση… Δεν διαρκούν πολύ οι συζητήσεις, όπως στα Eurogroup, δύο- τρεις συζητήσεις το πολύ».

Για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ανέφερε ότι «από φέτος θα πληρώνουν όλοι από το πρώτο ευρώ. Θα δείτε ότι το πράγμα έχει αλλάξει και θυμάστε τον ορυμαγδό που αντιμετώπισα με το θέμα αυτό και χαίρομαι που επισημαίνετε ότι πληρώνουν λιγότερο από μισθωτούς και συνταξιούχους. Δεν είναι όλοι, βέβαια, το ίδιο, αντιμετωπίζουν κάποιοι δυσκολίες, αλλά τουλάχιστον οι τρύπες έχουν κλείσει και θα πληρώνουν όλοι από το πρώτο ευρώ, με βάση τα βιβλία τους και τα καθαρά τους κέρδη».

Απαντώντας στην ερώτηση αν έχει κλείσει ο κύκλος του στο ΥΠΟΙΚ σημείωσε: «Δεν είπα «ο κύκλος μου». Είπα «οι στόχοι που είχα θέσει, γι' αυτό και το προηγούμενο έτος, έχουν εξυπηρετηθεί». Ξεκινάει νέος κύκλος, νέο βιβλίο. Επειδή μού έχουν θέσει πολλοί το ερώτημα (γιατί ευχαρίστησα δημοσίως τους συνεργάτες μου), ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα είναι ότι έχω κάνει μια πολύ καλή ομάδα και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση, όπως αυτή με την τρόικα… Δεν ξέρω αν διαπιστώσατε τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Πετύχαμε την τραπεζική ένωση και λίγοι στην Ελλάδα κατάλαβαν ότι κλείσαμε τον μεγαλύτερο, ίσως, φάκελο από την ίδρυση της ΕΕ μέχρι σήμερα. Να μην ευχαριστήσω, δηλαδή, τα παιδιά αυτά που δουλεύουν σχεδόν εθελοντικά από το πρωί ως το βράδυ; Πρέπει να βγάζετε λοιπόν τα σωστά συμπεράσματα… Δόξα τω Θεώ, κρατάω γερά μέχρι τώρα και είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι».

Ερωτηθείς για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «δεν έχω καταλάβει πού το πάει και, δυο χρόνια τώρα, αυτό τους λέω. Τι προτείνετε; Να βγούμε από το ευρώ; Να διαγράψουμε μονομερώς χρέος, που θα μας κάνει να βγούμε έξω από το ευρώ; Δεν μου λένε τι πιστεύουν και μου λένε για την Αργεντινή… Μα, πιστεύετε ότι μπορεί η Αργεντινή να είναι χώρα προς μίμηση;» είπε ο κ. Στουρνάρας.

 

Εντός του α' εξαμήνου η έξοδος, τονίζει το ΥΠΟΙΚ

Εξάλλου, ως «προφητείες» που δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα, χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα που προσδιορίζουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εξόδου της χώρας στις αγορές.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου, επαναλαμβάνεται ότι η έξοδος αυτή θα πραγματοποιηθεί το α΄ εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Στουρνάρας έχει αναφέρει ότι το ποσό που θα ζητήσει η χώρα από τις αγορές θα είναι πολύ μικρότερο των 4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή