Σε ξένους επενδυτές το πρώτο ελληνικό ομόλογο μέτα την κρίση

Σε ξένους επενδυτές το πρώτο ελληνικό ομόλογο μέτα την κρίση

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο ξένοι επενδυτές θα συμμετάσχουν στην πρώτη έκδοση ομολόγων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από την άφιξη της καγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή 11 Απριλίου. Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, σχετικά με το ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη για να γίνει (σ.σ. η έξοδος στις αγορές) πριν από το Πάσχα», καθώς και η ανακοίνωση του υπουργείου ότι «η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί», δημιούργησαν ερωτήματα στην αγορά ότι το σχέδιο της έκδοσης αναβάλλεται. Ομως, όπως όλα δείχνουν, οι τοποθετήσεις αυτές απλώς έγιναν για να «θολώσουν τα νερά» και ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για έκδοση ομολόγου την Τετάρτη ή την Πέμπτη δεν έχει ανατραπεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι στην πρώτη έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων θα συμμετάσχουν μόνο ξένοι επενδυτές για δύο λόγους:

1. Για να αποσταλεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι εκείνοι που «γύρισαν την πλάτη» στην Ελλάδα πριν από τέσσερα χρόνια (7 Απριλίου 2010 ήταν η τελευταία έκδοση), τώρα την εμπιστεύονται ξανά και η χώρα εξέρχεται σταδιακά από τα Μνημόνια. Κανείς δεν θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η νέα ομολογιακή έκδοση στηρίχθηκε σε εγχώριες δυνάμεις, ενώ και ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες πως η έξοδος της χώρας στις αγορές «σημαίνει ότι η Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια που είχαμε αποκλειστεί από τις αγορές και δεν μπορούσαμε να βρούμε δανεικά, θα αρχίσει σιγά-σιγά να δοκιμάζει την επιστροφή της, ακολουθώντας τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

2. Γιατί η τρόικα (και ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ζήτησε να μη χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες τον μηχανισμό του νέου ομολόγου για να αντλήσουν επιπλέον ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, τη στιγμή που ήδη χρησιμοποιούν για τους ίδιους λόγους τον μηχανισμό της ΕΚΤ (ELA).

Πάντως, στο προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσουν σε πράξεις διαχείρισης του χρέους. Μία από αυτές είναι να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να ανταλλάξουν μέρος των ελληνικών εντόκων γραμματίων που έχουν στην κατοχή τους (συνολικά ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ), με ομόλογα. Και μάλιστα με τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν τώρα. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τόσο τις αγοραπωλησίες των νέων ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, όσο και τη θέση των ελληνικών τραπεζών που θα έχουν ένα πιο «επιθυμητό» τίτλο στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σε ό,τι αφορά το νέο ομόλογο, το βασικό σενάριο παραμένει αμετάβλητο και προβλέπει ότι η διάρκεια των τίτλων θα είναι 5ετής. Το πιο πιθανό είναι ο ΟΔΔΗΧ να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες αύριο, Τετάρτη, και να κλείσει το βιβλίο προσφορών την Πέμπτη, ωστόσο το ζήτημα του πότε θα πραγματοποιηθεί η έκδοση παραμένει το πιο αβέβαιο. Επίσης, το Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί το λιγότερο 2 δισ. ευρώ από τα νέα ομόλογα, ενώ οι Financial Times ανέφεραν χθες ότι το ποσό θα κινηθεί μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σημείωναν πως την έκδοση έχουν αναλάβει οι επενδυτικοί οίκοι JP Morgan και Deutsche Bank. Χθες, ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» δήλωσε πως «εξάλλου τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων».Σχετικά με το επιτόκιο των νέων ομολόγων, εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ του 5% και του 5,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και χθες οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, καθώς παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που δημιούργησαν ανησυχία ότι αναβάλλεται η έκδοση, η απόδοση των 10ετών ομολόγων παρέμεινε στα επίπεδα του 6,15%. Παράλληλα, η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε ακόμα και στις 450 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως η υπόθεση της επιστροφής στις αγορές δεν πρέπει να επιφέρει «εφησυχασμό. Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη επιτυχία στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά δεν πρέπει με τίποτα να εφησυχάζουμε». Και συμπλήρωσε ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός και έχουμε στόχους να πετύχουμε. Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιοποιήσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο και έχουμε κάνει πολλή δουλειά πάνω σ’ αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή