Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ., στα 4,5 δισ. οι οφειλές προς ιδιώτες

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ., στα 4,5 δισ. οι οφειλές προς ιδιώτες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 3,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα (γενικής κυβέρνησης) κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ την ίδια στιγμή διευρύνονται οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ξεπερνώντας τα 4,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους φόρους ύψους 2,35 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πρωτογενή πλεονάσματα που θέτουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος», υπογραμμίζοντας ότι «διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίζεται σημαντικά στην καλή επίδοση των ΔΕΚΟ και ορισμένων φορέων του Δημοσίου. Οι λογαριασμοί τους στο δίμηνο καταγράφουν πλεόνασμα 540 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 158 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013. 

Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στηρίχτηκε και πάλι σε υπερσυγκράτηση δαπανών κατά 3,4%, ενώ κατεγράφη μείωση 2,3% στα έσοδα από φόρους.

Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, έχουν ανέλθει στα 4,592 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο από 4,415 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν. Τα μεγαλύτερα χρέη έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (2,9 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ το 1,8 δισ.). 

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το ποσό αυτό εφέτος θα εξοφληθούν τα 2,7 δισ. ευρώ (το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το πρωτογενές πλεόνασμα).

Στο μεταξύ, εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους, κυρίως τον Φεβρουάριο, με τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να μην καταβάλλουν φόρους 1,39 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

• Τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) εκτοξεύτηκαν στα 64,45 δισ. ευρώ. Από αυτά τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι 31.12.2103 ανέρχονται σε 62,09 και τα νέα σε 2,35 δισ. ευρώ.

• Μόνο τον Φεβρουάριο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,39 δισ. ευρώ.

• Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών το πρώτο δίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 673 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αρκετοί φορολογούμενοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί για την αποπληρωμή των χρεών τους. Ωστόσο τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που προκύπτουν είναι τόσο μεγάλα που αναγκάζουν τους φορολογούμενους να απορρίπτουν τη ρύθμιση. Το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έθεσε το μεγάλο αυτό πρόβλημα στους επικεφαλής της τρόικας. Μάλιστα, στην επικαιροποιημένη συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, στην επικαιροποιημένη συμφωνία αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλετών. Οι πιστωτές απάντησαν αρνητικά, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν άδικο για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη συζήτηση για αλλαγές στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή