Π. Τόμσεν: Δείγμα επιτυχίας του προγράμματος

Π. Τόμσεν: Δείγμα επιτυχίας του προγράμματος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, μόλις δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, στέκονται οι περισσότεροι αναλυτές ξένων τραπεζών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά και το ΔΝΤ. Με δήλωσή του στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, τόνισε ότι «καλωσορίζουμε την έξοδο στις αγορές, κάτι που ήταν οικονομικός στόχος του προγράμματος. Ως προς αυτό είναι ένας σημαντικός σταθμός και αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος». Γενικότερα, η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί ότι η παρούσα συγκυρία για έξοδο στις αγορές είναι πολύ ευνοϊκή ώστε να την αγνοήσει η Αθήνα. Παράλληλα, τονίζουν ότι υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί λόγοι που υπαγορεύουν την έξοδο, αφού τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι εταίροι της θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής πέτυχε, αν μη τι άλλο, την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η πλειονότητα των αναλυτών επισημαίνει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας, οικονομικής και πολιτικής φύσεως, δεν έχουν ακόμη τελειώσει και σημειώνει ότι πλέον η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το ενδεχόμενο της πολιτικής αστάθειας.

Σε έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αναφέρεται ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές μόλις δύο χρόνια αφότου πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι θα εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη. Η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε το 2013 και δείχνει πειστικά σημάδια ανάπτυξης για το 2014, σημειώνει ο αναλυτής της CS. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα, εξαιτίας της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει η κυβέρνηση, της κρίσιμης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της αυξημένης πιθανότητας για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2014, αρχές του 2015. Εντυπωσιακή χαρακτηρίζουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Citi, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος της χώρας προς το ΑΕΠ της είναι σήμερα υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους και ότι το ΑΕΠ εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Το ρίσκο για τους ιδιώτες που θα επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα παραμένει χαμηλό όσο η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί διάθεση συνεργασίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Ο Χιούγκο Ντίξον, ο σημαντικότερος αναλυτής του πρακτορείου Reuters για την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνει σε ανάλυσή του (βλ. σελ. 17) την εκπληκτική ανάκαμψη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, την επιτυχημένη έξοδο των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι οποίες αποκατέστησαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ταχύτερη από το αναμενόμενο επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές αποτελεί σημείο καμπής για τη χώρα και θετική εξέλιξη για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times. Σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal σχολιάζεται ότι η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου είναι σχετικά χαμηλή, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η χώρα προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους της παγκόσμιας ιστορίας το 2012, ενώ υπάρχει αναφορά στις επιφυλάξεις ορισμένων επενδυτών που θεωρούν ότι η απόδοση γύρω στο 5%-5,25% για το νέο πενταετές ομόλογο είναι σχετικά χαμηλή δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ ορισμένοι άλλοι επενδυτές προβληματίζονται και από τη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή