Επιστροφή στην ανάπτυξη με σταδιακή μείωση της ανεργίας βλέπει το ΔΝΤ

Επιστροφή στην ανάπτυξη με σταδιακή μείωση της ανεργίας βλέπει το ΔΝΤ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήρθε να υπογραμμίσει τις θετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να καταδείξει την ουσιαστική εξάλειψη των χρηματοδοτικών πιέσεων του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες. Η εκτίμηση στην Ουάσιγκτον είναι ότι μετά την τελευταία αξιολόγηση, το ελληνικό πρόγραμμα σημειώνει πλέον πρόοδο όχι μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η συνέχιση των οποίων θεωρείται απαραίτητη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι εκτιμήσεις της έκθεσης του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές δείχνουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, με σταδιακή μείωση της ανεργίας. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα τόσο για το περασμένο έτος όσο και για το τρέχον και το επόμενο, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά εξάλλου στην έκθεση για τις Δημοσιονομικές Εξελίξεις, τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έπιασε τους στόχους για το περασμένο έτος «με σημαντικό περιθώριο». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται πλέον εκτός της ζώνης κινδύνου – στο 5,8% του ΑΕΠ για το 2013, μάλιστα, είναι το υψηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Ωστόσο, οι κίνδυνοι πιθανών δημοσιονομικών αναταράξεων παραμένουν, καθώς η χώρα εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτη λόγω των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης, των επιτοκίων και άλλων αδυναμιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα ήταν στην αρχή του προγράμματος πολύ αισιόδοξες για πολιτικούς λόγους, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρντ είπε ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε». Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι περιορίζονται, καθώς η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη. Τονίζει όμως ότι δεν έχουν εξαφανιστεί, καθώς η ανάπτυξη είναι πολύ ανομοιογενής, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν έχουν ανακάμψει. Ιδιαίτερα στις αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα, οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν άσχημες, ενώ η συνεχιζόμενη απομόχλευση του τραπεζικού κλάδου δεν βοηθά την τόνωση της ανάπτυξης διά των επενδύσεων. Το ΔΝΤ τονίζει πάντως ότι το ξεκαθάρισμα του ενεργητικού των τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου στην υγεία.

Ερωτώμενος σχετικά με την έμφαση στη λιτότητα που εξακολουθεί να πρεσβεύει η Γερμανία, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον δήλωσε ότι το ΔΝΤ «δεν διαφωνεί με τη Γερμανία στη λιτότητα», αλλά θα ήθελε να δει τη χώρα να περιορίζει το δικό της πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και να ανοίγει τις αγορές υπηρεσιών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι προκειμένου να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα, το κλειδί είναι να αποτραπεί ένας εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός από την ΕΚΤ. Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ βλέπει ρόλο και για τις δημόσιες επενδύσεις, σημειώνοντας ότι τα έργα υποδομών μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την τόνωση των επενδύσεων και στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ δε ο Νότος της Ευρώπης «πεθαίνει για δημοσιονομική τόνωση», δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή διότι «θα τιμωρηθεί από τις αγορές», με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citibank Βίλεμ Μπούιτερ να εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε εύκολα να βοηθήσει, αρκεί η ΕΚΤ να αποδεχόταν να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα.

Παράλληλα, ο κίνδυνος του χαμηλού πληθωρισμού –ο κ. Μπλανσάρντ αναφέρθηκε μάλιστα και στο ενδεχόμενο αποπληθωρισμού– ανησυχεί το ΔΝΤ, το οποίο τονίζει ότι οι συνέπειες της κρίσης όπως η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές πιστώσεις παραμένουν στην Ευρωζώνη, υπονομεύοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης των πλέον ευάλωτων οικονομιών. Το ΔΝΤ φαίνεται να ρίχνει όλο το βάρος για μία δημοσιονομική ανάσα στην αύξηση του πληθωρισμού, καθώς στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές υποδεικνύει την αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που θα βοηθούσε τις χώρες του Νότου να μειώσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες, η Ελλάδα χρειάζεται πληθωρισμό κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, ωστόσο αν ο στόχος της ΕΚΤ παραμείνει στο 2% αυτό σημαίνει μηδενικό πληθωρισμό, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη τη μείωση του χρέους.

Σημειώνοντας τέλος ότι η έμφαση εξακολουθεί να δίνεται στη φορολόγηση, η έκθεση επισημαίνει το παράδειγμα της Ελλάδας, σημειώνοντας τη νέα φορολογία για τα ακίνητα, καθώς επίσης και τις προσαρμογές στη φορολογία εισοδήματος και τις φορολογικές διαδικασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή