Τα μισθολόγια των εταιρειών υπό την έγκριση μετόχων

Τα μισθολόγια των εταιρειών υπό την έγκριση μετόχων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δύο μεγάλες αποφάσεις πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση. Πρώτον, ενισχύεται ο ρόλος των μετόχων στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης. Οι μέτοχοι τώρα θα έχουν λόγο στις μισθολογικές πολιτικές της εταιρείας τους. Δεύτερον, μειώνονται τα εμπόδια σε μονοπρόσωπες εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη επιχειρήσεων των 10.000 εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια της Ευρώπης θα πρέπει από εδώ και εμπρός να παίρνουν την έγκριση των μετόχων τους για να δικαιολογήσουν τους υψηλούς μισθούς τους ή ακόμη και τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των δικών τους μισθών και αυτών των εργαζομένων τους. Υπό αυτή την πρόταση του επιτρόπου Μπαρνιέ, οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν τη μισθολογική πολιτική κάθε τρία χρόνια. Τα στελέχη επιχειρήσεων που στηρίζονται σε χαμηλόμισθους φοβούνται ότι η αποκάλυψη των μισθών μπορεί να τους βλάψει. Ομως η ενέργεια αυτή ελπίζεται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας αυτών των εταιρειών. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, δήλωσε ότι: «Οι σημερινές προτάσεις θα ενθαρρύνουν τους μετόχους να συμμετέχουν περισσότερο στις εταιρείες στις οποίες επενδύουν και να λαμβάνουν υπόψη τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των επενδύσεών τους».

Η δεύτερη οδηγία που πέρασε χθες από το Κολέγιο των Επιτρόπων βγάζει τα εμπόδια για μονοπρόσωπες εταιρείες που θέλουν να ανοίξουν θυγατρικές στην Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή μόνο ένα 2% επενδύει και ιδρύει θυγατρικές στο εξωτερικό.

Τα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι ότι θα θεσπιστεί κοινός νόμος σε όλα τα κράτη-μέλη για τις μονοπρόσωπες εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και αυτές θα έχουν όλες την ίδια επωνυμία, θα επιτρέπουν την άμεση ηλεκτρονική καταχώρισή τους χωρίς να χρειάζεται ο ιδρυτής να μεταβαίνει για τον σκοπό αυτό στη χώρα της καταχώρισης, ενώ θα υπάρχει ένα υπόδειγμα καταστατικού που θα είναι ενιαίο για ολόκληρη την Ε.Ε., διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες και θα περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία μιας μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Το ελάχιστο απαιτούμενο εταιρικό κεφάλαιο για τέτοιου είδους εταιρείες θα είναι το 1 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή