Εκπτωση 8% στα νέα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου

Εκπτωση 8% στα νέα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 4 λεπτά η κιλοβατώρα περιορίζεται το όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου από τη μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού αερίου, καθώς φόροι, τέλη διέλευσης και περιθώρια κέρδους εξανεμίζουν το 50% του αναμενόμενου οφέλους. Η ΕΠΑ Αττικής ανακοίνωσε χθες τα νέα τιμολόγια για τους καταναλωτές της, που ισχύουν από 1ης Απριλίου, τα οποία είναι χαμηλότερα σε ποσοστό 8%. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η τιμή για τον μήνα Απρίλιο διαμορφώνεται στα 6,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συμπ. ΦΠΑ) όταν, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τον προηγούμενο μήνα η τιμή ήταν στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Προκύπτει, δηλαδή, μία τελική ονομαστική μείωσης της τάξης των 4 λεπτών η κιλοβατώρα. Η νέα έκπτωση του 8%, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, προκύπτει από την πάγια μείωση στην τιμή προμήθειας και από τη μετακύλιση του εφάπαξ ποσού της αναδρομικής εφαρμογής της από τον Ιούλιο του 2013. Πηγές της ΔΕΠΑ διευκρινίζουν στην «Κ» ότι η έκπτωση του 15% που η εταιρεία πήρε από τους Ρώσους στην περίπτωση της ΕΠΑ Αττικής περιορίστηκε στο μισό, λόγω της αντίστοιχης του ρωσικού αερίου στη σύμβαση προμήθειας της εταιρείας.

Η σύμβαση αυτή θα τροποποιηθεί σύντομα και το ποσοστό θα αυξηθεί σε 65% περίπου, που σημαίνει ότι θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία η επιπλέον μείωση στην τιμή που θα προκύψει με βάση το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής του ρωσικού αερίου. Οι ίδιες πηγές της ΔΕΠΑ τονίζουν ότι δεν έχει δοθεί η αναδρομικότητα στους πελάτες της γιατί και η Gazprom δεν την έχει μεταβιβάσει ακόμη και εκτιμούν ότι η ΕΠΑ Αττικής έχει κάνει τη μεταβίβαση στους πελάτες της με βάση δικούς της υπολογισμούς. Η ΔΕΠΑ από 1ης Απριλίου τιμολογεί σχεδόν το σύνολο των πελατών της με βάση τη νέα τιμή προμήθειας από την Gazprom. Οι επιλέξιμοι καταναλωτές (κατανάλωση άνω των 100 γιγαβατωρών) τιμολογούνται με έκπτωση 10%, ενώ, όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες της βιομηχανίας, έχει δοθεί αναδρομικά και η έκπτωση που η ΔΕΠΑ είχε συμπεριλάβει στις συμβάσεις με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στις δύο τελευταίες δημοπρασίες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013 και Ιανουάριος – Μάρτιος 2014). Σε εκκρεμότητα παραμένουν επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στους επιλέξιμους πελάτες και δεν βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης), όπως και οι καταναλωτές αερίου κίνησης. Οι συμβάσεις με τις συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της ΔΕΠΑ, χρειάζονται τροποποίηση για να μετακυλισθεί η μείωση της Gazprom. Η τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση διοικητικού συμβουλίου, το οποίο όμως δεν μπορεί να συγκληθεί με την παρούσα μορφή του, αφού δεν έχει αντικατασταθεί ο κ. Χάρης Σαχίνης, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και έχει παραιτηθεί εδώ και ένα μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή