Το ΣΔΟΕ ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς καθηγητών του ΕΜΠ

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς καθηγητών του ΕΜΠ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες το ΣΔΟΕ από τις εισαγγελικές αρχές. Επειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι το διάστημα 2002-2013 το ΕΜΠ εισέπραξε από ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου το ποσό των 83 εκατ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα. Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ποτέ δεν καταβλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ο φόρος που ανέρχεται στα 20,7 εκατ. ευρώ περίπου. Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να ανακαλύψει τη διαδρομή των 20,7 εκατ. ευρώ, ελέγχοντας τους εμπλεκόμενους με τα προγράμματα καθηγητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει και διαχειριστικός έλεγχος από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΜΠ τονίζεται ότι ο ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας υποβάλλει σχολαστικά δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος σε πλήρη συμμόρφωση με την οικεία νομοθεσία και ουδέποτε μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί κανένα θέμα από τις φορολογικές αρχές. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι όλα ανεξαιρέτως τα έσοδα έχουν αναγραφεί στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία.

Πάντως, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, η φοροδιαφυγή οργιάζει σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι γιατροί και οι αγρότες, ενώ σημαντικές απώλειες εσόδων καταγράφονται από την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ειδικότερα:

• Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι 47 επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ύψους 60,8 εκατ. ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί ΦΠΑ 13,4 εκατ. ευρώ, ο οποίος είτε δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο είτε συμψηφίστηκε με ανύπαρκτες δαπάνες-συναλλαγές.

• Η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας καταλόγισε πρόστιμο ύψους 7,9 εκατ. ευρώ σε 20 αγρότες και 9 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

• Η Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ σε γραφείο Γενικού Τουρισμού και εκμετάλλευσης πλοίων, γιατί έλαβε 367 εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να καλύψει κέρδη και να παρουσιάσει εικονικές δαπάνες.

• Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,991 εκατ. ευρώ σε τεχνική – βιομηχανική επιχείρηση στην Πρέβεζα γιατί έλαβε εικονικά και πλαστά τιμολόγια.

Δεν εξέδωσαν αποδείξεις:

• Στη Βούλα Αττικής, οδοντίατρος κατά τα έτη 2004-2009 δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 2,39 εκατ. ευρώ.

• Ιατρός ουρολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις για τα έτη 2002-2011, ύψους 1,58 εκατ. ευρώ.

• Ιατρός γυναικολόγος στην Αθήνα δεν εξέδωσε για τα έτη 2005-2012 αποδείξεις ύψους 2,636 εκατ. ευρώ.

• Ιατρός παθολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1,325 εκατ. ευρώ για τα έτη 2003-2011.

• Ιατρός γυναικολόγος στην Καλλιθέα δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1,125 εκατ. ευρώ.

Αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας:

• Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος και 2 μέλη της οικογενείας του προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 470.455 ευρώ.

• Εργάτης – ιδιωτικός υπάλληλος, εκπρόσωπος offshore εταιρείας, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3,018 εκατ. ευρώ.

• Ιατρός γυναικολόγος κατά τα έτη 2005-2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 6,892 εκατ. ευρώ.

• Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του αδικαιολόγητα κατά 2,314 εκατ. ευρώ.

• Δικηγόρος στο Κολωνάκι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1,606 εκατ. ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία προέλευσης.

• Αρχιτέκτων – Μηχανικός στο Κολωνάκι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1,463 εκατ. ευρώ χωρίς να προκύπτει η νόμιμη αιτία. Ο εν λόγω έλεγχος έγινε συνεπεία άλλης δικογραφίας.

• Ζεύγος συνταξιούχων, ήδη θανόντων, είχε προσαυξήσει αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.245.757 ευρώ. Τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις ελέγχου απεστάλησαν στους κληρονόμους αυτών.

• Αγρότης είχε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας 356.000 ευρώ.

• 6 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν προσαύξηση περιουσίας 7.280.000 ευρώ, η οποία δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι από τα παραπάνω ελεγχθέντα φυσικά πρόσωπα, 7 περιλαμβάνονται και στη λίστα των καταθετών της ελβετικής τράπεζας HSBC Γενεύης (λίστα Λαγκάρντ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή