«Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές εν μία νυκτί», λέει ο υφΥΠΟΙΚ της Γερμανίας

«Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές εν μία νυκτί», λέει ο υφΥΠΟΙΚ της Γερμανίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν τώρα η Ελλάδα, ύστερα από ορισμένες μικρότερες εκδόσεις ομολόγων στο παρελθόν, τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το χαιρετίζω και εύχομαι οι προσπάθειες αυτές να έχουν επιτυχία», δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ.

«Στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Εάν τώρα η Ελλάδα, ύστερα από ορισμένες μικρότερες εκδόσεις ομολόγων στο παρελθόν, τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το χαιρετίζω και εύχομαι οι προσπάθειες αυτές να έχουν επιτυχία», δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο κ. Κάμπετερ αναφέρει ότι «η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί» διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία. «Γι' αυτό θεωρώ έξυπνο και σωστό το ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο και κυρίως στη διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα» επισημαίνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κάμπετερ θεωρείται το «alter ego» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο Βερολίνο πιστεύεται ότι οι απόψεις τους ταυτίζονται, ενώ, όπως σχολιάζει ο δημοσιογράφος, η επιφυλακτικότητα του γερμανικού πολιτικού κόσμου να τοποθετηθεί σχετικά με την έκδοση πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα ξαφνιάζει και σχετίζεται πιθανόν «με την επίγνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πορείας των μεταρρυθμίσεων».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του Eurogroup έχει συμφωνηθεί να περιμένουν τα στοιχεία της τελικής έκθεσης της τρόικας και κατόπιν θα πρέπει η ελληνική πολιτική και όχι η γερμανική να σταθμίσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων, για παράδειγμα ενός νέου πακέτου.

«Αυτό πάντα το τόνιζε ξεκάθαρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως επίσης και το γεγονός ότι πρόκειται για μια απόφαση των Ελλήνων και όχι των γερμανικών ή των ευρωπαϊκών οργάνων», διευκρινίζει.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικώς με το γιατί η Ελλάδα να μην συνεχίσει να δανείζεται από τον ΕΜΣ, όπου το επιτόκιο είναι περίπου 1,5%, όταν στις αγορές, όπως πιθανολογείται, το επιτόκιο θα κυμανθεί κοντά στο 5%, ο κ. Κάμπετερ δηλώνει: «Μια τέτοια ερώτηση δεν μπορώ να την απαντήσω εγώ ως Γερμανός πολιτικός. Είναι, όμως, πασιφανές ότι η βοήθεια στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων είναι συνδεδεμένη με όρους, ενώ τα χρήματα από την αγορά δεν είναι. Η επιλογή εναπόκειται στον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Κατά τα άλλα, κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν και με ποιο επιτόκιο θα τιμολογηθεί αυτό το ελληνικό ομόλογο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή