Θεαματική επιστροφή με προσφορές 20,8 δισ. και επιτόκιο 4,95%

Θεαματική επιστροφή με προσφορές 20,8 δισ. και επιτόκιο 4,95%

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στο εντυπωσιακό ποσό των 20,8 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές από 600 και πλέον επενδυτές για το πρώτο ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα μετά 4 χρόνια αποκλεισμού της από τις αγορές. Η Ελλάδα άντλησε τελικά 3 δισ., μέσω 5ετών ομολόγων, ενώ η απόδοσή τους έσπασε το «ψυχολογικό» φράγμα του 5% και διαμορφώθηκε στο 4,95%.

«Επιβραβεύθηκαν η σοβαρότητα, ο καλός προγραμματισμός και ο συντονισμός», δήλωσε χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των ομολόγων και πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα ήταν μια μεγάλη επιτυχία». Μάλιστα, επισήμως το βιβλίο προσφορών παρέμεινε ανοικτό χθες για λίγες μόνον ώρες, καθώς πρώτον, είχε γίνει πολύ καλή προεργασία την Τετάρτη και δεύτερον, το ενδιαφέρον ήταν τέτοιο που δεν απαιτήθηκαν ώρες ώστε να εκδηλωθεί. Αλλωστε, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι επενδυτές περίμεναν εδώ και καιρό το νέο ομόλογο της Ελλάδας και είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση (2,5 δισ.) υπερκαλύφθηκε περισσότερο από 8 φορές.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε πως «η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή» και ανέφερε πως «η συμμετοχή των ξένων επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η απόδοση (δηλ. το κόστος του συγκεκριμένου ομολόγου για το Δημόσιο) διαμορφώθηκε στο 4,95%, το κουπόνι του (από το οποίο προκύπτουν οι ετήσιοι τόκοι που θα καταβάλει η Ελλάδα) διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα, στο 4,75%.

Από εδώ και στο εξής, το οικονομικό επιτελείο έχει στα σχέδιά του τρεις κινήσεις σε ό,τι αφορά την αγορά των ομολόγων:

1. Να προχωρήσει σε επανέκδοση των χθεσινών ομολόγων ώστε να τα ανταλλάξει με έντοκα γραμμάτια που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μία κίνηση που θα βελτιώσει τη θέση των τραπεζών (οι οποίες τώρα έχουν περίπου 15 δισ. έντοκων γραμματίων) και παράλληλα θα ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των νέων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

2. Να προωθήσει νέες εκδόσεις σε διάφορες διάρκειες που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, με στόχο να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα περιορίσει το ρίσκο διαχείρισής του και ταυτόχρονα θα τονώσει τις κινήσεις στη «νεκρή» έως τώρα ελληνική αγορά ομολόγων. Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται εντός του έτους να εκδοθεί ένα νέο 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, αλλά και κάποιο νέο ομόλογο 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας.

3. Να προχωρήσει και σε μία ομαδοποίηση των υφιστάμενων 20 ομολόγων σε 4 ή 5 νέες κατηγορίες τίτλων, με σκοπό να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε χθες πως «δεν έχουμε αυτή τη στιγμή σκέψεις γι’ αυτό το θέμα. Θα αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα με νηφαλιότητα και θα αποφασίσουμε». Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το εάν τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στις αγορές θα αποζημιώσει τους μικροομολογιούχους που υπέστησαν «κούρεμα» στα ομόλογά τους από το PSI, ο υπουργός σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποζημίωσης όλων που έχουμε πληγεί από την κρίση, είτε με μείωση μισθών είτε με αύξηση φόρων, είτε με μείωση συντάξεων, είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, τα πρώτα δείγματα της οποίας είναι ορατά. Πιστεύω ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις μεγάλες προσπάθειές του τα προηγούμενα χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή