Το 68% των Ελλήνων μάνατζερ προβλέπει βελτίωση της οικονομίας την επόμενη 3ετία

Το 68% των Ελλήνων μάνατζερ προβλέπει βελτίωση της οικονομίας την επόμενη 3ετία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρισκόμαστε στην είσοδο… της εξόδου από την κρίση». Με την τοποθέτηση αυτή, η διοίκηση της εταιρείας συμβούλων PriceWaterhouseCoopers (PwC), παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα της 17ης ετήσιας έρευνάς της για τους διευθύνοντες συμβούλους (Chief Executive Officers, CEOs). Πρόκειται για μια έρευνα, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζονται στο ετήσιο συνέδριο του Νταβός για τη διεθνή οικονομία. Και χθες η ελληνική θυγατρική της PwC παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις των κορυφαίων μάνατζερ της χώρας για την πορεία, τόσο της διεθνούς, όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι κορυφαίοι Ελληνες μάνατζερ εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά.

Το βασικό δε μήνυμα που εκπέμπουν είναι ότι η χώρα «πέρασε τον κάβο» και ότι «πλέον βρίσκεται σε ρότα ανάπτυξης και στον χάρτη των διεθνών επενδύσεων». Συγκεκριμένα το 67% των Ελλήνων CEOs εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί άμεσα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των στελεχών που αισιοδοξεί για την προοπτική της επιχείρησης που διοικεί. Επίσης, το 42% των Ελλήνων μάνατζερ εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία θα βελτιωθεί, ποσοστό που είναι 20 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του 2012. Τότε «αισιοδοξούσε» για την πορεία της διεθνούς οικονομίας μόλις το 2% των ερωτηθέντων.

Στην έρευνα της PwC συμμετείχαν 42 Ελληνες μάνατζερ. Μεταξύ αυτών ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου Τρ. Πειραιώς Στ. Λεκάκος, του ομίλου ΟΤΕ Μιχ. Τσαμάζ, του ομίλου Τιτάν Δημ. Παπαλεξόπουλος, της Εθνικής Τραπέζης, Αλεξ. Τουρκολιάς, της Νavios Maritime Holdings Αγγ. Φράγκου κ.ά. Περίοδος διεξαγωγής της έρευνας ήταν το τελευταίο τετράμηνο (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) του 2013.

«Μετά τη δραματική δημοσιονομική προσαρμογή και τη συνεπακόλουθη κρίση, η ελληνική οικονομία αρχίζει να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης με τις προοπτικές για το μέλλον να φαίνονται μάλλον θετικές», ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της PwC, κ. Μάριος Ψάλτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν και η τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, Κώστα Μητρόπουλου. «Η εταιρεία μας», είπε, «μετά από τρία χρόνια έλαβε πρόσφατα την πρώτη ανάθεση από πελάτη της για την αναζήτηση και πρόσληψη στελέχους».

Οι τοποθετήσεις αυτές των στελεχών της PwC, αποτυπώνονται και στα ευρήματα της έρευνας. Το 35% των Ελλήνων μάνατζερ, εκτίμησε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους τους επόμενους 12 μήνες θ’ αυξηθεί. Το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό που είχε κάνει την ίδια πρόβλεψη ήταν μόλις 11%. Επίσης το 68% των Ελλήνων μάνατζερ πρόβλεψε ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί. Το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 28%. Πάντως τα στελέχη της PwC σημείωσαν ότι η πτώση της κατανάλωσης στη χώρα μας είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια, και σαν συνέπεια η αποκατάσταση του ΑΕΠ θα πρέπει να προέλθει από τις ξένες άμεσες επενδύσεις που θα γίνουν, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και των υποδομών. Κατά την PwC είναι οι μόνοι τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και φυσικού μονοπωλίου. Συνέστησαν δε ότι στους συγκεκριμένους τομείς θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο αυτή τη στιγμή απουσιάζουν σε ετήσια βάση επενδύσεις στη χώρα ύψους 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε τα επενδυμένα κεφάλαια, ως ποσοστό του ΑΕΠ να φτάσουν στα επίπεδα της Ευρωζώνης. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνιστούν μονόδρομο οι ξένες επενδύσεις που θα γίνουν είτε μέσω αποκρατικοποιήσεων, είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Πάντως, οι κορυφαίοι μάνατζερ της χώρας παραμένουν ανήσυχοι σε ό,τι αφορά δομικά προβλήματα της χώρας, όπως είναι το φορολογικό και το ρυθμιστικό περιβάλλον που παραμένει ακόμη ασταθές (70%). Επίσης προβληματίζει η ανεπάρκεια των βασικών υποδομών της χώρας και η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης σημειώνουν ως τροχοπέδη τη μη εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή