Βροχή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τα ρέματα

Βροχή τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τα ρέματα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμο του κράτους αποτελούν από χθες το νέο πλαίσιο για την οριοθέτηση των ρεμάτων και οι δεκάδες συν αυτώ τροπολογίες. Ανάμεσα σε αυτές και οι πρώτες τροποποιήσεις στον ν. 4254/14, το πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν από 4 ημέρες, έπειτα από υποδείξεις της τρόικας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των προωθούμενων για τα ρέματα ρυθμίσεων, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Πιο συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες αφορούν τα εξής:

• Τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αλλά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών έως το τέλος του 2015. Κατόπιν, από το 2016, με απόφαση του ειδικού γραμματέα Υδάτων. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν πενταετή διάρκεια, οπότε αν ο υπουργός Οικονομικών καθορίσει το 2014 ή 2015 τα τιμολόγια, τότε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων θα τα επανακαθορίσει για πρώτη φορά το 2019 ή 2020.

• Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (ως δημόσιες ή μετά την πώλησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες) θα μπορούν να καθορίσουν το τιμολόγιο ύδρευσης ή αποχέτευσης εκείνων (πολιτών, επιχειρήσεων ή άλλων) που εξυπηρετούνται από δικό τους δίκτυο. Η ρύθμιση πιθανότατα αφορά τους δήμους που παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ (ή την ΕΥΑΘ), αλλά το διανέμουν με δημοτικό δίκτυο στους καταναλωτές. Είναι ωστόσο άγνωστο γιατί ειδικά αυτή η τιμολογιακή πολιτική δεν θα καθορίζεται από τον υπουργό Οικονομικών, όπως η γενική τιμολογιακή πολιτική των δύο εταιρειών, αλλά επαφίεται στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες.

• Ορίζεται ότι στην περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος μέσα στο 2014, τα τέλη του έτους αυτού καταβάλλονται από εκείνον τον μήνα και για το υπόλοιπο έτος (και όχι για όλο το έτος).

• Το προσωπικό των δήμων που εργάζεται στις υπηρεσίες καθαριότητας δεν εμπίπτει στον περιορισμό των 16 ωρών υπερωριών τον μήνα. Για τους συγκεκριμένους, η υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 τον μήνα. Επίσης, τους δίνεται αναδρομικά σε χρήμα (αφού αποτιμηθούν) το γάλα και τα άλλα μέσα ατομικής προστασίας που τυχόν δεν τους παρείχαν οι δήμοι.

• Δίνεται η δυνατότητα να χορηγηθούν έως το τέλος του έτους οι νέες εγκρίσεις στους φορείς (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της Αυτοδιοίκησης) για τις πάσης φύσεως προσλήψεις προσωπικού. Η διαδικασία έχει «παγώσει» λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

• Μειώνονται περαιτέρω οι πρόσθετες εγγυήσεις καλής εκτέλεσης σε όλες τις περιπτώσεις δημοσίων έργων, ακόμα και σε όσα βρίσκονται σε εξέλιξη.

• Δίνεται νέα παράταση, έως το τέλος του Ιουνίου, στις μεσαίες και μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες (3η-7η τάξη) να εγγραφούν στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων της ΓΓΔΕ.

• Δημιουργείται λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για τους σεισμόπληκτους στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

• Ειδικά για επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση από την 1η Νοεμβρίου 2013 έως τις 5 Μαρτίου 2014 προκειμένου να προλάβουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, καταργούνται δύο στάδια της διαδικασίας: Ακόμα και αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην αξιολόγηση ενός επενδυτικού σχεδίου, δεν θα ανατίθεται σε τρίτο πρόσωπο η αξιολόγηση, αλλά θα επιλέγεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας. Επίσης, καταργείται το δικαίωμα δεύτερης ένστασης.

• Τροποποιείται το πλαίσιο που αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ). Ορίζεται ότι η χρηματοδότησή της θα γίνεται με τέλος που θα επιβάλλεται ετησίως στους Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε. και στα λιμενικά ταμεία. Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου 2015 η ΡΑΛ μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή.

• Δίνεται η δυνατότητα και σε πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ (και όχι μόνο στο προσωπικό της) να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία των φορολογουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή