Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο για να βγει από την κρίση

Η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο για να βγει από την κρίση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζήτηση για το πρώτο ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια ήταν ενθουσιώδης. Η έκδοση του ομολόγου, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποδηλώνει ότι οι προηγούμενες απώλειες των ομολογιούχων και τα σημερινά οικονομικά βάσανα έχουν συγχωρηθεί και έχουν ξεχαστεί. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να έχει μεγάλα προβλήματα. Ο υπερβολικός ενθουσιασμός των επενδυτών μπορεί να περιορίσει την πίεση που ασκείται για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Το πενταετές ομόλογο με απόδοση 4,95% προσείλκυσε προσφορές άνω των 20 δισ. ευρώ από περισσότερους από 550 επενδυτές. Οι αποδόσεις έπεσαν ακόμη περισσότερο στη λεγόμενη «γκρι αγορά», όπου τα ομόλογα μπορούν να πωληθούν και να αγοραστούν πριν αρχίσει επισήμως η συναλλαγή. Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου αποτελεί αναμφίβολα ορόσημο για μια χώρα που η πιστοληπτική της αξιολόγηση εξακολουθεί να είναι «σκουπίδι». Ακόμη περισσότερο, διότι οι επενδυτές απαιτούσαν μόλις το ένα δέκατο της απόδοσης για παρόμοιας διάρκειας ελληνικό ομόλογο τον Μάρτιο του 2012, αμέσως προτού η Ελλάδα επιφέρει βαριές απώλειες στους ιδιώτες ομολογιούχους που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Μέχρι και το τέλος του 2013 η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν κοντά στο 9% και υποχώρησε κάτω από το 6%, για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, νωρίτερα την εβδομάδα.

Η Αθήνα ευεργετείται από το κυνήγι του υψηλότερου επιτοκίου στο οποίο έχουν ριχτεί οι επενδυτές παγκοσμίως, γεγονός που έχει ανεβάσει την αξία των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, οι επενδυτές υπολογίζουν ότι δεν θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με «κούρεμα» διότι από τα 320 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, περίπου το 90% βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών. Οι πεινασμένοι για αποδόσεις επενδυτές παραβλέπουν επίσης ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 25% από το 2008 και οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά σχεδόν τα δύο τρίτα. Το καλό νέο είναι ότι, πλέον, η αλλαγή πορείας είναι θετική και η κυβέρνηση έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Υπό την πίεση των αγορών, αλλά και υπό πολιτική πίεση, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να διευθετήσει τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν ώστε να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας από το 26,7% και να εξακολουθήσουν οι Αρχές να μην υποκύπτουν στον πειρασμό να ικανοποιήσουν τις απραγματοποίητες απαιτήσεις πικραμένων ψηφοφόρων. Η πίεση που ασκούν οι αγορές μόλις μειώθηκε έντονα και αυτό ίσως να δελεάσει τους πολιτικούς να είναι λιγότερο προσεκτικοί. Η πρόωρη ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές ίσως να αποδειχτεί αντιπαραγωγική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή