Tα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος μετά την έξοδο στις αγορές

Tα επόμενα βήματα για το ελληνικό χρέος μετά την έξοδο στις αγορές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία διαχειριστικά και ένα μείζον πολιτικό ζήτημα περιλαμβάνει η ατζέντα της επόμενης ημέρας για το ελληνικό χρέος. Η επιτυχημένη έκδοση των νέων 5ετών τίτλων δεν μπορεί να ξεχαστεί, αλλά θα πρέπει άμεσα να μπει στην άκρη, καθώς το κρίσιμο πλέον είναι να υπάρξει συνέχεια στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου, ώστε να μην άρουν και πάλι την εμπιστοσύνη τους οι επενδυτές από την ελληνική αγορά ομολόγων.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Στ. Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του στην «Κ» παραδέχεται ότι η έκδοση των νέων ομολόγων «ήταν μόνο το πρώτο βήμα» σε μία αλληλουχία γεγονότων που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Αλλωστε, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές για την πλήρη χρηματοδότηση των αναγκών της, σε μία προσπάθεια αποδέσμευσης από τα Μνημόνια. «Η έκδοση του ομολόγου ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Δεν έγινε για χρηματοδοτικούς λόγους, αλλά για να μειώσει το μέσο χρηματοδοτικό κόστος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμπιέζοντας ουσιαστικά το υπέρμετρο κόστος των εντόκων γραμματίων», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Προσθέτει, δε, ότι υπήρχαν άλλοι δύο λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στη έκδοση των 5ετών ομολόγων. «Να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ώστε να επικεντρωθούν στην αληθινή πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα» και «να επιτρέψει συγκρίσεις κόστους μεταξύ ομολόγων πενταετίας άλλων χωρών, δεδομένου ότι η πενταετία αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μεσοσταθμική ωριμότητα κρατικού χρέους».

Εχοντας κατακτήσει τα παραπάνω, το θέμα που θα απασχολήσει από εδώ και στο εξής την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Στο Εurogroup της 5ης Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ζητήσει από τους ομολόγους του να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αναλάβουν περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας.

Προς το παρόν, η μοναδική λύση που έχει αποκλειστεί ξεκάθαρα είναι το «κούρεμα» των δανείων που έχει διαθέσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα. Αντιθέτως, στο τραπέζι βρίσκεται η νέα επιμήκυνσή τους, καθώς και η μείωση των επιτοκίων των δανείων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προετοιμάσει την επιχειρηματολογία του για να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με κινήσεις που δεν θα «ταράξουν» την αγορά.

Πέραν του πολιτικού ζητήματος της ατζέντας, για το οποίο ούτως ή άλλως θα αργήσουν οι αποφάσεις, υπάρχουν τρία ακόμη βήματα που μελετούν ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών:

1. Η αύξηση (reopening) της έκδοσης των νέων 5ετών ομολόγων, με στόχο να γίνει ανταλλαγή τους με έντοκα γραμμάτια που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους ως βασικοί διαπραγματευτές των νέων ομολόγων και ταυτόχρονα θα αφαιρέσουν από τα χαρτοφυλάκιά τους τα έντοκα γραμμάτια. Η κίνηση αυτή αναμένεται άμεσα.

2. Η επέκταση της διάρκειας των εντόκων γραμματίων σε 12μηνα ή και 18μηνα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει φέτος και μία νέα –δεύτερη– έκδοση ομολόγων 3τούς, 7ετούς ή και 10ετούς διάρκειας, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει έντονη ζήτηση από την αγορά.

3. Η παροχή περαιτέρω ρευστότητας στην υπάρχουσα καμπύλη των ομολόγων, μέσω διαχειριστικών πράξεων. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει η ομαδοποίηση των 20 τίτλων που υπάρχουν στη μετά PSI εποχή, σε 4 ή 5 νέα ομόλογα, ώστε να αυξηθεί η εμπορευσιμότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή