Κ. Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»

Κ. Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ποντάρει το ΔΝΤ για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Οπως το έθεσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, «το ταξίδι δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν»

Αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες της Ελλάδας, και ιδιαίτερα οι νέοι, «χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο της ανεργίας», η γενική διευθύντρια του Ταμείο εκτίμησε ότι πρώτη φορά καταγράφεται θετική ανάπτυξη και αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το γεγονός η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και δανείστηκε με «αξιοπρεπές επιτόκιο» είναι επίσης μία ένδειξη ότι «κάτι καλό γίνεται». Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ, «η ελπίδα μου είναι ότι καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη, θα αυξηθούν και οι επενδύσεις. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα δημιουργώντας θέσεις εργασίας».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν έδινε τρεις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, όπου εκτίμησε ότι το πρόγραμμα έχει κάνει στροφή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Τόμσεν είπε ότι ιδιαίτερα η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και η μείωση των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση είναι μέτρα που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και άρα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση μεσοπρόθεσμα. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι η καλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση της «απαράδεκτα υψηλής» ανεργίας.

Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το τέλος του προγράμματος δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις αγορές. Αποφεύγοντας να μιλήσει για νέο πρόγραμμα, είπε ότι το υπάρχον θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, που πάντως θα είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ο κ. Τόμσεν άφησε να εννοηθεί ότι, τουλάχιστον από την πλευρά του ΔΝΤ, δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι προκειμένου να επιστρέψει πλήρως η Ελλάδα στις αγορές, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Οπως είπε, το πλαίσιο για τη μείωση του χρέους «είναι ακόμη εκεί και το ακολουθούμε πιστά… Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πλευρά μας και είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν σε αυτό το πλαίσιο ώστε να φέρουν το χρέος σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από το 110% του ΑΠΕ μέχρι το 2022».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε από την πλευρά του ότι προκειμένου η έξοδος στις αγορές να μην περιοριστεί σε ένα «αυτοτελές επεισόδιο, αλλά να είναι η αρχή μιας επιτυχημένης ιστορίας», είναι ακόμη πιο σημαντικό η Ελλάδα να εμμείνει σε μία δημοσιονομική προσαρμογή που θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των τραπεζών της και την επαρκή τους ανακεφαλαιοποίηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή