Οι τρεις πυλώνες του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης

Οι τρεις πυλώνες του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναίνεση  για την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας στη βάση τριών πυλώνων, προτείνει το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επικεφαλής του οποίου είναι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου. Οι τρεις ενότητες που θα πρέπει να αποτελέσουν τους πυλώνες για τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων είναι η βιωσιμότητα του χρέους και οι προτάσεις για την επίτευξή της, η θεσμική αναγέννηση του κράτους και ο προσδιορισμός σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση των τομέων προτεραιότητας για την ανάπτυξη της χώρας.

Βάση για διάλογο

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο που αποτελεί τη βάση διαλόγου που προτείνει το Δίκτυο, το πρόβλημα του χρέους προϋποθέτει τη διατύπωση μιας κοινής πρότασης από την πλευρά όλων των κομμάτων, η οποία θα κατατεθεί προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να διαθέτει αξιοπιστία και σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να έχει ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την υποστήριξη ινστιτούτων και διεθνών οικονομολόγων, που θα την καταστήσουν αποδεκτή.

Στη βάση αυτή το Δίκτυο θεωρεί ότι στη συζήτηση αυτή δεν χωρούν μονομερείς ενέργειες, αλλά ούτε και αθέτηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ενώ από την πλευρά των εταίρων θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα προς όφελος της ανάπτυξης. Η πρόταση αυτή μπορεί να συνδυάζει προϋποθέσεις για νέα επιμήκυνση, ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM, διαγραφή του επιτοκίου από τα επίσημα δάνεια και διαγραφή τμημάτων του χρέους έπειτα από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Η θεσμική αναγέννηση της χώρας, που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα αναζήτησης συναινέσεων, προϋποθέτει τη συμφωνία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με αλλαγή από το πρωθυπουργικό μοντέλο, στην ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου και των θεσμών που εγγυώνται την απρόσκοπτη λειτουργία των τριών εξουσιών. Κύριο μεταρρυθμιστικό στόχο θα πρέπει να αποτελέσει το φορολογικό σύστημα, στη βάση της εξυπηρέτησης των βασικών επιλογών της χώρας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική. Το φορολογικό σύστημα πρέπει να δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα και κίνητρα για την αύξηση του εθνικού πλούτου, να μεταθέτει το κέντρο βάρους του στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης με εναλλασσόμενους ελεγκτές –αντί των δειγματοληπτικών ελέγχων– και τιμωρία των καταχραστών της εμπιστοσύνης του Δημοσίου. Ανάλογης σημασίας μεταρρυθμιστικό στοίχημα για τη χώρα είναι, σύμφωνα με το Δίκτυο, και το σύστημα Δικαιοσύνης με τον περιορισμό από την πλευρά του Δημοσίου της αλόγιστης χρήσης των ένδικων μέσων. Βασικός μεταρρυθμιστικός άξονας, που απαιτεί συναίνεση, είναι το κοινωνικό κράτος δημογραφικής ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και η ευρεία αποδοχή της ανάγκης για αξιολόγηση στο Δημόσιο, εξορθολογισμό του μεγέθους του και άνοιγμα σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Τομείς που ξεχωρίζουν

Σε ό,τι αφορά τους τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας (τουρισμός, ναυτιλία, πολιτισμός, αγροτικός τομέας, βιομηχανία τροφίμων και ενέργεια), βασική συνιστώσα θα πρέπει να είναι η ευλυγισία με κανόνες υπό την κρατική επίβλεψη. Στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, στον βαθμό που, όπως επισημαίνει, οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν από μόνοι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή