Οι τράπεζες μείωσαν τον δανεισμό μέσω ELA στα 2,9 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες μείωσαν τον δανεισμό μέσω ELA στα 2,9 δισ. ευρώ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά να «μηδενίσουν» την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) βρίσκονται οι εγχώριες τράπεζες, παρέχοντας άλλη μια ισχυρή ένδειξη ότι όχι μόνο τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά ότι η κατάσταση βελτιώνεται ουσιαστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος Μαρτίου η ρευστότητα που είχαν αντλήσει οι εγχώριες τράπεζες από την έκτακτη διαδικασία του ELA περιορίστηκε στα 2,9 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 123 δισ. ευρώ που είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η αβεβαιότητα για την τύχη της χώρας παρέμενε κυρίαρχη. Σημειώνεται ότι ο ELA χορηγείται από την ΕΚΤ σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης και σε τράπεζες που βάσει των κριτηρίων της ΕΚΤ δεν θεωρούνται βιώσιμες ώστε να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος.

Η κάθετη πτώση του ELA αποτυπώνει την ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας και τη σταδιακή επιστροφή των εγχώριων τραπεζών σε μια κανονική κατάσταση λειτουργίας. Ωστόσο, παρά τη ριζική βελτίωση της εικόνας, η συμβολή του ευρωσυστήματος παραμένει καθοριστική: στο τέλος Μαρτίου, η συνολική εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος διαμορφώθηκε στα 60,7 δισ. ευρώ (από 67,96 δισ. τον περασμένο Φεβρουάριο). Υπενθυμίζεται ότι στο ναδίρ της κρίσης, τον Αύγουστο του 2012, οι τράπεζες είχαν αντλήσει πάνω από 131 δισ. από το ευρωσύστημα. Αναλυτικότερα, ο δανεισμός μέσω ELA περιορίστηκε στα 2,9 δισ. από 8,56 δισ. τον Φεβρουάριο, ενώ μέσω ΕΚΤ αντλήθηκαν 57,8 δισ. ευρώ από 59,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο. Με τις τράπεζες να έχουν επιστρέψει τόσο στις αγορές χρήματος όσο και κεφαλαίου, αναμένεται η περαιτέρω μείωση της εξάρτησής τους από το ευρωσύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή