WSJ Γερμανίας: «Αλλάζει σελίδα για την Ελλάδα και τη Ευρωζώνη»

WSJ Γερμανίας: «Αλλάζει σελίδα για την Ελλάδα και τη Ευρωζώνη»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αγορά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ότι η χώρα δεν θα βυθιστεί στο χάος και ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν θα προέρχεται από τους ιδιώτες, αλλά από τους δημόσιους πιστωτές», αναφέρει η Wall Street Journal Deutschland, σε ανάλυσή της με τίτλο «Αλλάζει σελίδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την κρίση».

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν μια συμβολικά σημαντική στιγμή στην κρίση του ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η επιτυχής έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν μία μόνο από τις θετικές εξελίξεις που αφορούν τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση και αποδεικνύουν ότι η διάθεση των αγορών έναντι των χωρών της νότιας Ευρώπης έχει αλλάξει.

«Τα σενάρια τρόμου έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής μακριά από την πραγματικότητα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι μεταξύ των πολιτικών και των υψηλόβαθμων στελεχών στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη υπάρχουν λίγα σημάδια αυταρέσκειας και στη νότια Ευρώπη καθόλου. «Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν αναμένεται, λοιπόν, να κρεμάσει τόσο γρήγορα πανό με τη φράση ‘Αποστολή εξετελέσθη’ από την Πύλη του Βρανδεμβούργου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν κλείσει τα τεράστια κενά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους, ενώ έχουν περιορίσει σημαντικά και το εργασιακό κόστος και βρίσκονται έτσι σε καλό δρόμο, προκειμένου να βελτιώσουν τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους.

Σοβαρό παραμένει, ωστόσο, το πρόβλημα του χρέους, που, όπως αναφέρεται, συνδέεται με το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο με τη σειρά του απειλεί την πολιτική σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή