Φόβοι για το χρέος από τον αποπληθωρισμό

Φόβοι για το χρέος από τον αποπληθωρισμό

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή παράταση του αποπληθωρισμού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, επισημαίνει σε ειδική μελέτη της η Eurobank με τίτλο «Είναι ο αποπληθωρισμός κίνδυνος για την Ελλάδα;».

Οπως αναφέρεται στη μελέτη, οι αρχές άσκησης οικονομικής πολιτικής πρέπει να επαγρυπνούν σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του αποπληθωρισμού. «Σε περίπτωση κατά την οποία οι τάσεις αποπληθωρισμού και οι αποπληθωριστικές προσδοκίες ενταθούν, το αποτελεσματικότερο εργαλείο πολιτικής θα ήταν η νομισματική επέκταση από την ΕΚΤ, όχι με περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, για τα οποία μικρό περιθώριο δράσης υφίσταται, αλλά με ευθεία ποσοτική επέκταση της προσφοράς χρήματος», όπως σημειώνεται.

Ειδικά για την Ελλάδα, η τράπεζα θεωρεί ότι ο μέχρι στιγμής αποπληθωρισμός οφείλεται στη συμπίεση της ζήτησης λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εσωτερικής υποτίμησης. «Πιθανή παράταση του αποπληθωρισμού εντός του 2014, παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της οικονομίας, θα συσχετίζεται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών», αναφέρουν και υποστηρίζουν πως «εφόσον αυτό δεν διαρκέσει επί μακρόν, θα έχει θετικές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα θα υποβοηθήσει την πλήρη ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας ως προς τις τιμές της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποκατάσταση της πληγείσας κοινωνικής συνοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή