5% έως 7% η υποχώρηση των τιμών φέτος για το πασχαλινό τραπέζι

5% έως 7% η υποχώρηση των τιμών φέτος για το πασχαλινό τραπέζι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένες από 5% έως 7% είναι σε σύγκριση με πέρυσι οι τιμές των κρεάτων και συνολικά των αναγκαίων για το πασχαλινό τραπέζι, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησαν ινστιτούτα μελέτης της αγοράς και καταναλωτικές οργανώσεις. Η πτωτική τάση υπάρχει, αλλά η πολυμορφία της αγοράς είναι μεγάλη με αποτέλεσμα σε εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού να καταγράφεται σταθερότητα στις τιμές (έρευνα ΕΣΕΕ). Μεγάλο παραμένει και το εύρος του κόστους που μπορεί να έχει το εορταστικό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα. Βεβαίως, το πασχαλινό τραπέζι παραμένει ακριβό (ή φαντάζει ακόμα και… πολυτέλεια) για ένα μέρος των πολιτών, που έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται πολύ τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις έρευνες της αγοράς και τον δειγματοληπτικό τους χαρακτήρα, καταγράφεται συμφωνία στην εκτίμηση πως υπάρχει: α) αξιοσημείωτη μείωση των τιμών του κρέατος (ειδικά στο αρνί), β) μείωση στις τιμές λαχανικών – σαλατικών, γ) ανατιμήσεις στα τυροκομικά (ειδικά στη φέτα), ενώ δ) διαφοροποιημένη είναι η κατάσταση στα τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα (π.χ. μουστάρδα), που αλλού παρουσιάζεται αύξηση και αλλού μείωση τιμών.

Σύμφωνα με την έρευνα τιμών που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη Βαρβάκειο (Κεντρική Αγορά Αθηνών), τα είδη κρέατος εμφανίζουν μείωση κατά 4,51% κατά μέσο όρο, ενώ ειδικά το αρνί πέφτει κατά 5,26% (5,40 ευρώ το κιλό φέτος). Ακριβότερο κατά 3% ήταν το κατσίκι. Το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το οποίο παρουσιάζει τη διακύμανση τιμών στα σούπερ μάρκετ, εκτίμησε πως η μέση τιμή του αρνιού στις εμπορικές αλυσίδες παρουσίασε και εκεί πτώση 6% σε σχέση με το 2013. Βεβαίως, σε πολύ υψηλότερες τιμές πωλείται το αρνί σε συνοικιακά κρεοπωλεία, καθώς όμως εκεί υπάρχει προσωπική επαφή με τον κρεοπώλη, η οποία υπόσχεται καλύτερη ποιότητα. Στην αντίστοιχη έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ) που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο σύνολο της αγοράς, το εύρος τιμής του εγχώριου αρνιού βρέθηκε από 4,60 έως 9,35 ευρώ (έναντι 5,39 – 8,90 πέρυσι).

Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18% συνολικά, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ. Η διακύμανση των τιμών στα προϊόντα αυτά είναι εντυπωσιακή, καθώς πατάτες και ντομάτες υποχωρούν κατά 20% περίπου (20,41% και 19,89 αντίστοιχα), ενώ μεγάλη είναι η αύξηση στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%). Διαφορετικές εκτιμήσεις καταγράφονται γύρω από την τάση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, όπου η έρευνα της ΕΣΕΕ κατέγραψε μεσοσταθμική άνοδο στα προϊόντα που αφορούν το πασχαλινό τραπέζι περίπου κατά 11% (10,91%), με βασικούς «υπεύθυνους» τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα), τη μουστάρδα και τη φέτα. Από την άλλη, το ΙΕΛΚΑ υπολογίζει ότι συνολικά οι αγορές των προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ήταν μειωμένες κατά 7%, με πιο εντυπωσιακή την πτώση στις τιμές του κρασιού κατά 31%.

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος του πασχαλινού τραπεζιού: α) Το ΙΕΛΚΑ το υπολογίζει στα 40,72 ευρώ έναντι 44,06 πέρυσι (μείωση 7,5%). β) Η ΕΣΕΕ για μία πενταμελή οικογένεια, το υπολογίζει στα 99,04 ευρώ φέτος έναντι 99,23 ευρώ το 2013 (-0,19%). γ) Το ΚΕΠΚΑ καταγράφει τις τιμές για ένα πασχαλινό τραπέζι 8 – 10 ατόμων, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα, και τις υπολογίζει από 65,65 ευρώ έως 146,27 ευρώ, έναντι περσινής διακύμανσης 75,33 – 158,64 ευρώ. Σημειώνει μείωση από 7,79% έως 12,85% σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή