9ος Διαγωνισμός Ελλάδας Global Management Challenge

9ος Διαγωνισμός Ελλάδας Global Management Challenge

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός επιχειρηματικότητας νέων είναι το Global Management Challenge και στη χώρα μας διεξάγεται με μεγάλη συμμετοχή εδώ και εννέα χρόνια. Τον έχει αγκαλιάσει η ακαδημαϊκή κοινότητα –τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας– και τον υποστηρίζουν έμπρακτα και με συνέπεια σημαντικές εταιρείες. Εφέτος, στον 9ο Διαγωνισμό Ελλάδας Global Management Challenge –με χορηγό επικοινωνίας την «Κ»- πήραν μέρος 275 ομάδες φοιτητών αλλά και από διαφορετικά επίπεδα και προφίλ σπουδών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της Ελλάδας, της Κύπρου όπως και Ελληνες φοιτητές σε πανεπιστήμια άλλων χωρών (www.worldgmc.com/greece).

Εικονικές επιχειρήσεις

Μέσα από ένα συναρπαστικό επιχειρηματικό «ταξίδι» τριών μηνών, οι ομάδες αυτές προσπάθησαν να διοικήσουν αποτελεσματικά τις εικονικές επιχειρήσεις τους. Με τη χρήση του πλέον εξελιγμένου προσομοιωτή επιχειρηματικής στρατηγικής στον κόσμο, εργάσθηκαν σε απαιτητικά επιχειρηματικά σενάρια, πήραν αποφάσεις για διαφορετικά θέματα επιχειρηματικότητας, στρατηγικής και διοίκησης.

Τελικά, ύστερα από μια «μάχη» σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού, οκτώ ομάδες φοιτητών, με εντελώς διαφορετικά προφίλ μεταξύ τους, έφτασαν στον Τελικό Ελλάδας. Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν άτομα από διαφορετικές βαθμίδες –προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί– από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Είναι οι φιναλίστ ομάδες, γνωστές με τις ονομασίες Bonds, Heroics, MadMen, Finalists, Engineers, 44Hz, Innovators και Thesfato.

Η αναμέτρηση

Τη Δευτέρα 28 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της ΟTE Academy –που είναι και υποστηρικτής του διαγωνισμού– θα πραγματοποιηθεί ο 9ος Τελικός Ελλάδας. Εκεί, οι οκτώ προκριθείσες ομάδες που τις απαρτίζουν συνολικά 32 φοιτητές, θα αναμετρηθούν σε έναν ζωντανό τελικό και θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση για τον διεθνή τελικό της Ρωσίας, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2014. Μεγάλοι χορηγοί του διαγωνισμού είναι οι Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Εψιλον, οι οποίες στηρίζουν έμπρακτα τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μέσα από προγράμματα που καλλιεργούν τα ταλέντα των νέων ανθρώπων, ενθαρρύνουν το επιχειρηματικό πνεύμα τους και αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που μπορούν παίξουν για την επανεκκίνηση της χώρας μας. Η νικήτρια ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή τελικό της Ρωσίας θα ανακοινωθεί σε μιαν εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στους διακριθέντες του 9ου Διαγωνισμού Ελλάδας.

Οπως είναι γνωστό, σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, μέσα από το καινοτόμο Πρόγραμμα Μεντόρων του GMG, οι δύο προαναφερθείσες αυτές εταιρείες, όπως και οι εταιρείες PwC, Ελληνικά Πετρέλαια, Johnson & Johnson, Civitas και Sony Hellas, μαζί και με το νεανικό Δίκτυο Global Shapers Athens Hub που ανήκει στην Πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στάθηκαν δίπλα στους νέους και με τα στελέχη τους έδωσαν συμβουλές και καθοδήγηση, επειδή πιστεύουν στην έμπρακτη υποστήριξη των νέων, ιδιαιτέρως σε κρίσιμες περιόδους της οικονομίας.

Υποτροφίες

Σημαντικές υποτροφίες προσφέρουν επίσης στους διακριθέντες η PwC, το International MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το MBA ΤQM του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η Ελλάδα είναι η 19η χώρα που εντάχθηκε στο GMC, το 2006. Στη διάρκεια των εννέα αυτών χρόνων που διενεργεί τον διαγωνισμό Global Management Challenge είχαν δωρεάν συμμετοχή στην εξαιρετική αυτή εμπειρία περισσότερες από 1.900 ομάδες φοιτητών, ενώ 75 είναι συνολικά οι επιχειρήσεις στη χώρα μας που το έχουν υποστηρίξει. Στον διαγωνισμό του 2012 η ελληνική ομάδα κατέκτησε την 5η θέση στον διεθνή τελικό, που έγινε στην Ουκρανία. Διεθνώς, ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια και σήμερα διεξάγεται σε 40 χώρες. Είναι ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός επιχειρηματικότητας και συγκεντρώνει περισσότερες από 500.000 διεθνείς συμμετοχές. Αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα μέσα από ένα εξελιγμένο λογισμικό προσομοίωσης, που ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Εξελιγμένο λογισμικό

Στον φετινό διαγωνισμό λανσάρεται ένα νέο εξελιγμένο λογισμικό, που προσφέρει ακόμη περισσότερο ρεαλισμό μέσα από τη χρήση των IRFS (Διεθνών Λογιστικών Προτύπων) και νέων παραμέτρων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνων στελεχών και επιχειρηματιών. Φέρει επίσης τη διαπίστευση του European Foundation of Management Development (CEL – EFDM for Technology Enhanced Learning). Μια διάκριση που απονέμεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα με διεθνή ορίζοντα και που πραγματεύονται τη διοίκηση επιχειρήσεων και προωθούν το υψηλό επίπεδο γνώσης και πρακτικής μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή