BDI: Μπροστά στην κατάταξη των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ η Ελλάδα

BDI: Μπροστά στην κατάταξη των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ η Ελλάδα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ούλριχ Γκρίλο, σε επιστολή που απευθύνει σε 1000 στελέχη του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

«Προς έκπληξή μου, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην κατάταξη των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία» επισημαίνει ο κ. Γκρίλο στην επιστολή του, στην οποία αναφέρεται το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και προσθέτει ότι «η εξυγίανση των δημοσιονομικών στις χώρες της κρίσης συντελέστηκε με μεγαλύτερη συνέπεια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία», ενώ «οι περισσότερες χώρες της κρίσης έγιναν πιο ευέλικτες», οι εισαγωγές που είχαν στο παρελθόν εκτιναχθεί, υποχώρησαν και πλησιάζουν τώρα σε μια υγιή ισορροπία στα εμπορικά ισοζύγια.

Ο κ. Γκρίλο αποτιμά όμως θετικά και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΣ). «Ο εν λόγω μηχανισμός κάλυψε ένα θεσμικό κενό, καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός ο οποίος να βοηθά τις χώρες του ευρώ στον απαιτούμενο βαθμό, σε περίπτωση που αυτές θα κινδύνευαν να αποκλειστούν από τις κεφαλαιαγορές» αναφέρει.

Για τον ίδιον, πάντως, έχει καθοριστική σημασία η σύνδεση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την ευρωπαϊκή πίεση για μεταρρυθμίσεις, ενώ επισημαίνει και το αίτημα του BDI για την ενίσχυση του ΕΜΣ, «με πραγματικές αρμοδιότητες στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής».

Εκτιμά, ακόμη, ότι ο ΕΜΣ έχει συμβάλει καθοριστικά στις μεταρρυθμιστικές επιτυχίες των χωρών της κρίσης, επειδή συνδέει οποιοδήποτε είδος βοήθειας με μεταρρυθμιστικούς όρους. «Αυτή η διαδικασία σύγκλισης στην Ευρωζώνη πρέπει να συνεχιστεί» σημειώνει και εκτιμά ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη δεν συνιστά αντίφαση προς τον δημοκρατικό έλεγχο.

Ο Ούλριχ Γκρίλο ζητεί από τους Γερμανούς επιχειρηματίες να προβάλουν, ενόψει των εκλογών, το ευρωπαϊκό «success story» και ασκεί δριμεία κριτική στους ευρωσκεπτικιστές που αμφισβητούν τις μεγάλες κατακτήσεις της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή