ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για απώλεια ελέγχου της τρόικας επί της Αθήνας

fovoi-gia-apoleia-elegchoy-tis-troikas-epi-tis-athinas-2018976

Την άποψη ότι σε μικρό χρονικό διάστημα η τρόικα δεν θα μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα αλλά και ότι το χρέος της χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλό, εκφράζει ο Τόμας Μάιερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και ερευνητής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της «Deutsche Welle», ο κ. Μάιερ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Focus», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «ο συσχετισμός δυνάμεων έχει αλλάξει. Με το που θα λάβει την τελευταία δόση, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται (με τους δανειστές)».

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, οι Ελληνες δεν είχαν πολύ μεγάλο ζήλο «να εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και στο μέλλον θα δούμε ότι αυτές δεν θα εφαρμοσθούν σχεδόν καθόλου». Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζει, «η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας».

Ο κ. Μάιερ υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα προκειμένου να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση «έχει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό της, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται νέο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της».

«Περάσαμε το “σημείο χωρίς επιστροφή” στην υπόθεση της Ελλάδας», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να αφήσουμε τους Ελληνες στην τύχη τους όταν κατέστη πλέον σαφές πως το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει επίδραση».

Ωστόσο, επισημαίνει ο Τόμας Μάιερ, «οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσισαν το αντίθετο. Τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σ’ ένα θαύμα. Οι χώρες της κρίσης θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)».

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

«Το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Θα πρέπει να γίνει κάτι, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογουμένους τους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο. Ολα παραπέμπουν σε ένα “κρυμμένο” τρίτο πακέτο βοήθειας», αποφαίνεται ο Γερμανός οικονομολόγος.

Ο κ. Μάιερ αποδίδει την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές στο γεγονός ότι η χώρα στηρίζεται από την ΕΚΤ και όχι στο ότι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις. «Για τους επενδυτές είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται και να αποπληρώνονται τα ομόλογά τους και αδιαφορούν για το εάν η χώρα αναπτύσσεται πραγματικά», υπενθυμίζει, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι η μείωση των επιτοκίων συνέβαλε στην επιτυχία της πρόσφατης έκδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα στην Ευρώπη που προσφέρουν κέρδος», συμπεραίνει ο οικονομολόγος.

«Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς σε καμία από τις προβληματικές χώρες τα δημοσιονομικά δεν είναι καθησυχαστικά. Μάλιστα, το ποσοστό του χρέους έχει αυξηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο αποπληθωρισμός προκαλεί την αύξηση της πραγματικής αξίας του χρέους», εξηγεί ο Τόμας Μάιερ, επαναλαμβάνοντας ότι η κρίση απλά βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.