Εκπληξη η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

Εκπληξη η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική έκπληξη αποτέλεσε για τον Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), η πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τα μέλη του Συνδέσμου, με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deutsche Welle», στην επιστολή του κ. Γκρίλο υπογραμμίζεται ότι «η πρόοδος που σημείωσαν οι χώρες της κρίσης είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν πολλοί», ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας τονίζει ότι «προς έκπληξή μου, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην κατάταξη των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία».

Σύμφωνα με τον κ. Γκρίλο «η εξυγίανση των δημοσιονομικών στις χώρες της κρίσης συντελέστηκε με μεγαλύτερη συνέπεια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία». Οπως επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του BDI, «οι περισσότερες χώρες της κρίσης έγιναν πιο ευέλικτες».

Θετική είναι η αποτίμηση του κ. Γκρίλο όσον αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM). «Ο εν λόγω μηχανισμός κάλυψε ένα θεσμικό κενό», εκτιμά ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός ο οποίος να βοηθά τις χώρες του ευρώ στον απαιτούμενο βαθμό, σε περίπτωση που αυτές θα κινδύνευαν να αποκλειστούν από τις κεφαλαιαγορές».

Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για τον κ. Γκρίλο είναι η σύνδεση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την ευρωπαϊκή πίεση για μεταρρυθμίσεις. «Χωρίς τους όρους και τη συνεπή δράση της τρόικας, οι μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας δεν θα σημείωναν τέτοια πρόοδο», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ενίσχυση του ESM

Ο κ. Γκρίλο υπενθυμίζει στην επιστολή του το αίτημα του Συνδέσμου των Γερμανικών Βιομηχανιών για την ενίσχυση του ESM, με «πραγματικές αρμοδιότητες στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής». Εκτιμά ότι ο ESM έχει συμβάλει καθοριστικά στις μεταρρυθμιστικές επιτυχίες των χωρών της κρίσης, επειδή συνδέει οποιοδήποτε είδος βοήθειας με μεταρρυθμιστικούς όρους. «Αυτή η διαδικασία σύγκλισης στην Ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει ο πρόεδρος του BDI, επισημαίνοντας ότι «δεν συνιστούν αντίφαση η ενίσχυση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη με τον δημοκρατικό έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή