Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους

Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανοίγει πλέον η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη χθεσινή επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 από τη Eurostat, η οποία μάλιστα επιβεβαίωσε τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας χωρίς επιφυλάξεις για 8η συνεχόμενη φορά.

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG, ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης) στην οποία ο Ελληνας εκπρόσωπος και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Π. Τσακλόγλου, θα θέσει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και θα καλέσει την Ευρωζώνη να ξεκινήσει εκ νέου τη συζήτηση που διεκόπη τον Δεκέμβριο του 2013. Παράλληλα, το EWG θα αποφασίσει και την εκταμίευση της δόσης 6,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, λίγο πριν ανακοινώσει η Eurostat τα στοιχεία της.

Ομως, έσπευσε να επισημάνει ότι «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος. Και παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή».

Μάλιστα, σημείωσε ότι όπως έχει αποδειχθεί, όταν «πετυχαίνουμε τους στόχους» μπορεί η χώρα να διεκδικεί «καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, δήλωσε χθες πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα το 2013 βρίσκεται στα 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ). Επίσης, αναφέρθηκε και στην «αξιοσημείωτη πρόοδο» που έχει κάνει η χώρα μας για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της στοιχείων τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο κ. Ο’ Κόνορ υποστήριξε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 προέκυψε με μία μεθοδολογία την οποία έχουν συμφωνήσει η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ανάβει επίσημα και το πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων σε επίπεδο Eurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Αυτή ήταν άλλωστε η συμφωνία που είχε επιτευχθεί ενάμιση χρόνο νωρίτερα στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αποφασίσει ότι όταν η Ελλάδα καταφέρει να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα εφαρμόζοντας όλους τους όρους του Μνημονίου, τότε η Ευρωζώνη με τη σειρά της θα εξέταζε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το ελληνικό χρέος σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζει αύξηση γύρω στα 15 δισ. ευρώ από 303,936 δισ. ευρώ το 2012 στα 318,703 δισ. ευρώ το 2013 ή 175,1% του ΑΕΠ. Σε ερώτηση στον κ. Ο’ Κόνορ για το αν το χρέος είναι βιώσιμο, ο εκπρόσωπος Τύπου απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο» και ότι με βάση τους υπολογισμούς για τα επόμενα 5-10 χρόνια που η χώρα δεν θα έχει δανειακές ανάγκες, ενώ συγχρόνως η ανάπτυξη αναμένεται να αυξάνεται, το χρέος θα μειωθεί αισθητά και θα φτάσει τον στόχο του 123% του ΑΕΠ το 2022. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε χθες σχετικά με το θέμα ότι «θα αρχίσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει. Σημασία έχει ότι πετύχαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι πηγαίνουμε πολύ καλά. Αυτό έχει σημασία. Ολα τα άλλα προβλέπονται στις συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα».

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η τρόικα υπολόγισε το απόλυτο καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το οποίο βρίσκεται στα 1,5 δισ. ευρώ και όχι στα 3,4 δισ. ευρώ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή