Στουρνάρας: «Καταλυτικής σημασίας η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου»

Στουρνάρας: «Καταλυτικής σημασίας η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλυτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναζωπύρωση του επενδυτικού κλίματος, χαρακτήρισε τη συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την KfW για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της KfW, τονίζοντας ότι «η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ό,τι περίμενε κάποιος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, «ακριβώς αυτή η συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την απόκλιση που εμφανίζεται σε ότι αφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και της μεθοδολογίας που ακολουθείται από διαφορετικούς φορείς για τον προσδιορισμό του, ο κ.Στουρνάρας, σημείωσε:

«Δεν θα ήθελα σήμερα να μιλήσουμε για το πλεόνασμα, καταρχήν σεβόμενος τη θεσμική ανεξαρτησία της Eurostat. Ας αφήσουμε τη Eurostat να δει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τώρα, για όσους ενδιαφέρεστε, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί, για παράδειγμα δέστε το Economic Outlook του IMF το οποίο βγήκε νομίζω ήδη προχθές, για να δείτε πόσο είναι κατά την τρόικα το πλεόνασμα. Αλλά ας σεβαστούμε πρώτον ότι σήμερα έχουμε άλλο αντικείμενο εδώ, μιλάμε για ρευστότητα και για ανάπτυξη, ας αφήσουμε λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα να ανακοινωθεί από τη Eurostat».

Τέλος, αναφορικά με τη μελέτη του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ.Στουρνάρας, επεσήμανε ότι οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες και «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει» σύντομα. «Αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι ένα υπερσύνολο από τις τρεις μελέτες, το οποίο θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε.

«Αυτό που κάναμε χθες με αντιπροσωπεία από το ΠΑΣΟΚ είναι να συμφωνήσουμε ένα κείμενο, ένα απλό κείμενο λίγων σελίδων στρατηγικής, το οποίο θα πάει αύριο στο Euro Working Group πρώτα και μετά στο Eurogroup, προκειμένου να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ. Και μάλιστα σήμερα μία διάσταση αυτής της βοήθειας είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε με την KfW» τόνισε ο κ.Στουρνάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή