Αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα, βλέπουν αναλυτές

Αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα, βλέπουν αναλυτές

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αχτίδα ελπίδας ανατέλλει για την Ελλάδα, που βρίσκεται στον σωστό δρόμο» υποστήριξε ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της παλαιότερης ιδιωτικής γερμανικής τράπεζας Μπέρενσμπεργκ (Berensberg). Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «μετά τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας όσο σε καμιά άλλη δυτική χώρα, που την έφεραν στην κοιλάδα των δακρύων, κινείται και πάλι, αργά αλλά σταθερά, με κατεύθυνση προς τα πάνω».

Ο Γερμανός οικονομολόγος περιέγραψε τον τρόπο που θεωρεί ο ίδιος ως τον πιο ενδεδειγμένο για να βγει η Αθήνα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. «Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καταρχήν περισσότερα φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη. Αυτό έχει ξεκινήσει, αλλά με πολύ αργό ρυθμό». Δεύτερον, χρειάζεται «υποφερτούς τόκους για την αποπληρωμή του χρέους που έχει συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια» κατά τον ίδιο. Μάλιστα, στο σημείο αυτό η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους, υποστήριξε ο οικονομολόγος, καθώς μπορεί πλέον να δανείζεται μικροποσά από την ελεύθερη αγορά.

«Αλλά και εμείς ως δανειστές, Γερμανοί ή Ευρωπαίοι, θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, και όπου είναι εφικτό, να προχωρήσουμε και σε μείωση των επιτοκίων ως κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Με όλα αυτά μπορεί να υπάρξει επιτυχία», σύμφωνα με τον κ. Σμίντιγκ.

Παράλληλα, ο Γερμανός οικονομολόγος ανέφερε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο στήριξης, αλλά ούτε και νέο «κούρεμα» του χρέους της, που θα σήμαινε και μεγάλες απώλειες για τους δανειστές. Χρειάζεται, κατά τον ίδιο, μόνο κίνητρα που θα της δώσουν ώθηση για να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή