Τα κρίσιμα ραντεβού Σαμαρά με επενδυτές πριν από την έξοδο στις αγορές

Τα κρίσιμα ραντεβού Σαμαρά με επενδυτές πριν από την έξοδο στις αγορές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, καθώς και στον ρόλο που διαδραμάτισαν υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επενδυτικών οίκων, αναφέρεται το Bloomberg σε χθεσινό του δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Σαμαράς δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει κανένα ρίσκο αναφορικά με την έκδοση του πρώτου ομολόγου και για τον λόγο αυτό είχε αρχίσει μήνες πριν να μαζεύει επενδυτές για την έκδοση, η οποία αποδείχθηκε ακαταμάχητη για ομίλους όπως η BlackRock Inc. και η Invesco Ltd.

«Κλειδί», κατά το Bloomberg, αποδείχθηκε ένα ραντεβού με επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan Chase & Co. στο Μανχάταν, το οποίο οργάνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Τζέιμι Ντάιμον.

Μεταξύ των αγοραστών των νέων 5ετών ομολόγων, εκτός της Invesco, ήταν η Greylock Capital Management LLC και η Legal & General Investment Management, ενώ συμμετείχε και η BlackRock που διαχειρίζεται 4 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα προτίμησε η διάθεση να γίνει μέσω τραπεζών, όπως η JPMorgan, και όχι με δημοπρασία ώστε να εξασφαλίσει υψηλή ζήτηση. Η χρονική στιγμή επελέγη για να εκμεταλλευθεί η χώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα του Νότου, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Η ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο προήλθε κυρίως από «real money» επενδυτές, από αυτούς, δηλαδή, που χρησιμοποιούν υφιστάμενα κεφάλαια για την επένδυση και όχι δανεικά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, υπήρχαν επενδυτές που δεν έβλεπαν θετικά τους ελληνικούς τίτλους. Αιτία ήταν το υψηλό χρέος και η μεγάλη ύφεση που προηγήθηκε και στέρησε από την οικονομία το 1/4 της δύναμής της σε όρους ΑΕΠ. Τις ανησυχίες αυτές αντιμετώπισε ο κ. Σαμαράς στο ραντεβού που είχε με τους επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ επισημαίνεται ότι είχε ήδη συναντηθεί με τον κ. Ντάιμον και τον Αύγουστο, όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Επισημαίνεται, δε, πως ο κ. Ντάιμον, του οποίου ο παππούς πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στην Αθήνα, ξεκίνησε τη συνάντηση με τους επενδυτές τον Σεπτέμβριο μιλώντας με καλά λόγια για τον Ελληνα πρωθυπουργό και τις προσπάθειές του να αλλάξει την πορεία της χώρας. Και συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του στους επενδυτές εξηγώντας γιατί πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι υπήρχε και ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Ντάιμον πριν από δύο ημέρες στο οποίο επισήμαινε ότι «είναι για το συμφέρον όλων να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει και εμείς στην JPMorgan με χαρά θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί».

Πέραν αυτών, το Bloomberg είχε εκτενές αφιέρωμα για τις εξελίξεις στην Αθήνα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα Ελγίνεια είναι το μόνο που λείπει από την Αθήνα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι το σκηνικό στην πόλη είναι πολύ διαφορετικό από το χάος των προηγούμενων ετών, υποστηρίζοντας πως «οι εξωραϊστικές αλλαγές γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης σηματοδοτούν την ανάδυση της Ελλάδας από την κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή