«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε το Εuroworking Group στις Βρυξέλλες όπου η Ελλάδα πήρε το τελικό «πράσινο φως» για τα 6,3 δισ. τα οποία αναμένονται να εκταμιευτούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Euroworking Group έθεσε το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπενθυμίζοντας στους ομόλογους του τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία η επίτευξη πλεονάσματος και η τήρηση του προγράμματος θα άνοιγαν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, δύο όροι που τώρα έχουν ικανοποιηθεί.

Οι εταίροι είπαν ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης και ίσως τότε γίνει και μία ευρύτερη συζήτηση στην οποία θα προστεθούν και οι όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες προκύψουν, αν προκύψουν, για το 2014.

Ο κ. Τσακλόγλου είχε επίσης την ευκαιρία να γνωστοποιήσει σχέδιο από το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το οποίο εισέπραξε πολλά θετικά σχόλια από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τεχνοκράτες.

Επίσης όλοι έδειξαν την προθυμία τους να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσα από το Επενδυτικό Ταμείο που σύντομα θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και με παροχή τεχνικής βοήθειας σε ορισμένους τομείς που μπορεί να χρειαστεί η χώρα μας.

Η τεχνική βοήθεια αυτή μπορεί να συνεχίσει να παρέχεται στη χώρα μας μέσω της Task Force, ενώ ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι τέτοια βοήθεια πρέπει να δοθεί μόνο αν ζητηθεί.

ΔΝΤ

«Καλοδεχούμενο και σημαντικό σταθμό για την εφαρμογή του προγράμματος» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις για την Ελλάδα. «Η επιστροφή στις αγορές και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σαφείς ενδείξεις προόδου, σημαντικές προκλήσεις ωστόσο υπάρχουν ακόμη», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Μία από τις προκλήσεις που δεν φαίνεται να είχε υπολογίσει το Ταμείο είναι η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ράις, θα συζητηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο κ. Ράις δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις για τα επόμενα βήματα, και δη για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εκτίμησε την Τετάρτη ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ο κ. Ράις διαφώνησε με αυτήν την εκτίμηση, τονίζοντας ότι «με βάση τις δικές μας προβλέψεις, το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό και δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τη βιωσιμότητά του». Οπως υπενθύμισε, οι δανειστές της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ συμφωνεί με τη μετάθεση της απόφασης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ράις δήλωσε ότι «είμαστε σε απόλυτη συμφωνία με τους Ευρωπαίους… έχουν δεσμευθεί ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα εφόσον η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». Οπως πρόσθεσε, «υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα» και το Ταμείο περιμένει ότι η διεθνής κοινότητα «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στον δρόμο προς την ανάκαμψη».

Το θέμα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί κατά την επικείμενη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στις 2 Μαΐου, όταν η τελευταία θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του ΔΝΤ, η ατζέντα της συνάντησης των δύο γυναικών δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, κάτι που συνάντησε αντιδράσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να προωθείται πλέον η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και η μείωση των επιτοκίων τους, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει αντίστοιχο αποτέλεσμα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η έγκριση της δόσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα αποφασισθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στα μέσα Μαΐου. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, τόνισε ο κ. Ράις. Οπως πρόσθεσε, ωστόσο, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για το επόμενο διάστημα, μέχρι τη λήξη του το πρώτο τρίμηνο του 2016, η συζήτηση για την οποία θα γίνει «στο πλαίσιο της επόμενης, έκτης αναθεώρησης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή