ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέγερση σχολείων στην Αττική μέσω JESSICA

anegersi-scholeion-stin-attiki-meso-jessica-2019507

Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του JESSICA. Το έργο αυτό αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 14 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής με ΣΔΙΤ. Οι σχολικές μονάδες βρίσκονται σε 7 δήμους της Αττικής (Αθηναίων, Ιλίου, Κρωπίας, Παλλήνης-Γέρακα, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου και Πεντέλης), με συνολικό πληθυσμό 1,1 εκατ. κατοίκους. Κατά τη διετή περίοδο κατασκευής (2014-2016) θα δημιουργηθούν 318 θέσεις εργασίας ενώ κατά την 25ετή διάρκεια της σύμβασης λειτουργίας θα υπάρχουν 80 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η Εθνική Τράπεζα διαχειρίζεται 83 εκατ. ευρώ κεφαλαίων του JESSICA (κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) για χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης, υπό την ιδιότητά της ως Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για τις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και για τις 8 περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης) που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα συγχρηματοδοτεί τα έργα με τουλάχιστον 36 εκατ. εκατ. από δικά της ή και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια. Τα έργα που αξιολογούνται αφορούν, ενδεικτικά, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών ή και αστικών ακινήτων σε νέες χρήσεις, ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων οδοφωτισμού, βασικές αστικές υποδομές, μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Το JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Αποσκοπεί στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.