«Καυτό» καλοκαίρι προμηνύουν οι δράσεις για τα προαπαιτούμενα

«Καυτό» καλοκαίρι προμηνύουν οι δράσεις για τα προαπαιτούμενα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία νέου ασφαλιστικού, επανεξέταση του συστήματος ομαδικών απολύσεων, επαναξιολόγηση φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά και κύρια ταμεία, αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, επανεξέταση της ανάγκης ύπαρξης στόχου για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας είναι οι σημαντικότερες δράσεις που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου βάσει των όσων ορίζονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Μάλιστα, οι δράσεις αυτές είναι επιπλέον των 12 προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, προμηνύοντας ένα «καυτό» καλοκαίρι για την κυβέρνηση. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα εντός Ιουνίου για ένα διαδικαστικό έλεγχο της εφαρμογής των προαπαιτουμένων για τις υποδόσεις και έπειτα θα ξεκινήσει τον νέο της έλεγχο στα τέλη Αυγούστου. Εκεί θα συζητηθεί κυρίως το θέμα του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, αλλά θα εξετασθεί το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει και μια σειρά άλλων σημαντικών δράσεων.

Ειδικότερα, εντός του Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί:

1. Η ενίσχυση του ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στις διοικήσεις των υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων (κυρίως των προβληματικών).

2. Η μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ των ακινήτων που διαχειρίζονται υπουργεία.

3. Η σύνταξη έκθεσης προόδου από το ΤΑΙΠΕΔ για το σχέδιο τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

4. Η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

5. Η επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ.

6. Η υιοθέτηση νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

7. Η αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων.

8. Ο οδικός χάρτης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

9. Η κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων (ΦΥΤ) που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.

Επιπλέον, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν τεθεί οι βάσεις για το νέο ασφαλιστικό. Οπως προβλέπεται, η κυβέρνηση θα:

1. Ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό του 2015 με τα νέα μέτρα.

2. Επανασχεδιάσει την εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον επεκταθεί στο 2015.

3. Υιοθετήσει νόμο για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα.

4. Εξετάσει ενδεχόμενη ανάγκη ορισμού στόχων εξόδου υπαλλήλων από το Δημόσιο.

5. Παρουσιάσει ένα ευρύ πακέτο για τις συντάξεις, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών:

• Πολιτικές που θα διευρύνουν τη βάση των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των αδικαιολόγητων εξαιρέσεων από 1ης Ιανουαρίου 2015.

• Πολιτικές που θα διαχωρίζουν την ασφάλιση από τα επιδόματα που παρέχουν τα Ταμεία, με τα επιδόματα να χρηματοδοτούνται από τα γενικά φορολογικά έσοδα.

• Πολιτικές για τη συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, ώστε να εξασφαλισθεί η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ικανότητα των Ταμείων, βάσει των στόχων του Μεσοπρόθεσμου, μέσω του επανακαθορισμού των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

6. Επαναξιολογήσει το σύστημα ομαδικών απολύσεων.

7. Καταθέσει προτάσεις για το πώς θα αναδιοργανωθεί το νέο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.

8. Προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 9. Ετοιμάσει έκθεση για τους ΦΥΤ που χρηματοδοτούν τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία.

Η προεργασία για το χρέος

Στο Εurogroup στις 5 Μαΐου αναμένεται να δοθεί και η εντολή που θα ξεκινήσει την προεργασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση θα αρχίσει πρώτα από το Euroworking Group, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η όλη διαδικασία «θα πάρει μπρος» με την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που μέχρι στιγμής έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Ομως, επειδή υπάρχει αξιολόγηση και τον Ιούλιο, είναι πολύ πιθανό να συνδυαστούν οι δύο αξιολογήσεις και να προγραμματιστούν για το τέλος του καλοκαιριού, αναβάλλοντας έτσι και τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι τότε.

Η πρώτη παρουσίαση του μοντέλου ανάπτυξης της κυβέρνησης για την επόμενη δεκαετία έγινε στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης. Για τον ανώτατο αξιωματούχο που ήταν εκεί και την παρακολούθησε δείχνει ότι η Ελλάδα παίρνει πια την οικονομική πολιτική της στα χέρια της, συνεχίζοντας την πορεία στη οποία έχει ήδη εισέλθει. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται να κάνει μία εκτενή παρουσίαση του προγράμματος για την ανάπτυξη στους εταίρους του στο Eurogroup του Μαΐου. Οσον αφορά το πλεόνασμα που παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά (3,4 δισ. ευρώ), ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν υψηλότερο από αυτό της τρόικας, καθώς είχε πολλά εφάπαξ κέρδη τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον υπολογισμό της δεν έλαβε υπ’ όψιν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή