Με την κλίμακα μισθωτών θα φορολογούνται άνεργοι, φοιτητές με πολύ μικρά εισοδήματα

Με την κλίμακα μισθωτών θα φορολογούνται άνεργοι, φοιτητές με πολύ μικρά εισοδήματα

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορθώνονται οι αδικίες προηγούμενων φορολογικών νόμων για ανέργους, φοιτητές και όσους εισέπραξαν το 2013 πολύ μικρά εισοδήματα, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι απέκτησαν πραγματικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα ανέρχονταν μέχρι τις 9.500 ευρώ. Συγκεκριμένα, απασχολούμενοι μη μισθωτοί, φοιτητές, εκμισθωτές ακινήτων, καταθέτες και άνεργοι με πραγματικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δεν θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή εισοδηματίες αλλά με την κλίμακα των μισθωτών. Αυτό σημαίνει ότι για το πραγματικό εισόδημα των 5.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο ούτε προκαταβολή φόρου 55%, ενώ παράλληλα θα γλιτώνουν από τα τεκμήρια διαβίωσης σε περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από αυτά δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ. Το μέτρο δεν αφορά όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή  ατομική επιχείρηση. Η τροπολογία που διορθώνει τη στρέβλωση προβλέπει ότι: «Οταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους αυτά θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων».

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω φορολογούμενοι για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει στην κλίμακα των μισθωτών και το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις δαπανών που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα ένας άνεργος που το 2013 παρακολούθησε επιδοτούμενα σεμινάρια επιμόρφωσης, λαμβάνοντας ένα ποσό ύψους 500 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει φόρο ύψους 1.209 ευρώ, καθώς θα ενεργοποιούνταν το τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.

Αλλος φορολογούμενος που πλέον είναι άνεργος έχει εισοδήματα από ακίνητα ύψους 4.000 ευρώ. Με την υφιστάμενη φορολογία θα πλήρωνε φόρο 400 ευρώ και προκαταβολή φόρου 220 ευρώ. Δηλαδή συνολικά θα κατέβαλε στην εφορία 620 ευρώ. Με τις αλλαγές που θεσπίζονται ο ανωτέρω φορολογούμενους δεν θα πληρώσει κανέναν φόρο με την προϋπόθεση ότι το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

Στο μεταξύ με άλλες τροπολογίες που κατατέθηκαν:

1. Επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλομένου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομίας που οφείλεται. Δηλαδή κάποιος που οφείλει 20.000 ευρώ φόρο κληρονομιάς και έχει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 110.000 θα μεταβιβάσει το ακίνητο του στο Δημόσιο χωρίς να έχει καμία αξίωση από το ελληνικό Δημόσιο. Ισως προτιμότερο θα ήταν να έδινε το Δημόσιο ένα χρονικό περιθώριο στον οφειλέτη να πωλήσει το ακίνητο και να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς.

2. Δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

3. Η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του. Δηλαδή όταν μία επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο είναι υπόχρεη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, σε αντίθεση με τα ισχύοντα σήμερα όπου ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα σε 20 ημέρες ασχέτως αν αυτό πληρωθεί 6 μήνες αργότερα.Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών έως 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που πληρώσει ο πελάτης.

–  Για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς:

α) Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά τον χρόνο είσπραξής του.

β) Ο φόρος εισροών εκπίπτεται κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στον φόρο.

–  Οι λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών εκπίπτουν τον φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος.

–  Στο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες πράξεις:

α) Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον φόρο.

β) Εισαγωγές αγαθών και ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.

γ) Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών.

δ) Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.

ε) Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

–  Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς πραγματοποιείται με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύσει πριν από τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ από το 2015

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ τον χρόνο χάνει το Δημόσιο από τον ΦΠΑ, καθώς εισπράττει μόλις 4 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης  Αξίας.  Αυτό αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο,  με αποτέλεσμα η Κομισιόν να ζητάει την αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015. Οι αλλαγές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

–  Απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας των μικρών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας τόσο για τις μικρές επιχειρήσεις όσο και για τη φορολογική διοίκηση. Ακόμα δεν έχει οριστεί το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ αλλά ενδεχομένως να είναι τα 25.000 ευρώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

–  Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.

–  Ενίσχυση των συστημάτων ανίχνευσης της απάτης και της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ.

–  Ταχύτερες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ. Οπως αναφέρεται θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου με βάση κριτήρια κινδύνου.

Το ιστορικό κάθε επιχείρησης θα είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίζει το πότε θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ. Οσες επιχειρήσεις με βάση τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν παραβάσεις ή «κακό παρελθόν» θα λαμβάνουν άμεσα τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή