Μειώθηκαν κατά 5,5% οι εξαγωγές το πρώτο δίμηνο του 2014

Μειώθηκαν κατά 5,5% οι εξαγωγές το πρώτο δίμηνο του 2014

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aρνητικό πρόσημο καταγράφει η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας στο πρώτο δίμηνο του 2014. Παράλληλα το εμπορικό έλλειμμα στην ίδια περίοδο, σημειώνει μείωση κατά 2,4% εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εισαγωγών κατά 4,1%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών για την περίοδο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2014 μειώθηκε κατά 5,5% στα 4,18 δισ. ευρώ από 4,42 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η υποχώρηση των εξαγωγών είναι μικρότερη (-4,8%), γεγονός που σύμφωνα με τον ΠΣΕ αποδεικνύει ότι, σε αρκετούς εξαγωγικούς κλάδους παραμένουν ισχυρές αντιστάσεις ή ακόμη και σημάδια ανάκαμψης των εξαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον μήνα Φεβρουάριο, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 6,8% στα 2,05 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2013. Η σημαντική αυτή υποχώρηση, προήλθε κυρίως από τις μειωμένες εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες οι οποίες εμφάνισαν υποχώρηση κατά 12,4%. Αντίθετα οι εξαγωγές προς χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 0,7%. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, «οι αντίρροπες αυτές δυνάμεις αποδίδονται σε μετακίνηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων από τις Τρίτες Χώρες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές τον ίδιο μήνα, προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται μειωμένες κατά 7%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μόλις κατά 2,1%». Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές παρουσίασαν στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 μείωση κατά 4,1%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση εισαγωγών στη χώρα κατά 6,3%. Η αύξηση αυτή ωστόσο αποδίδεται αποκλειστικά στις εισαγωγές πλοίων αξίας 431 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας για το πρώτο δίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 2,4%. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση του ελλείμματος κατά 20,2% στα 430,4 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και η αξία των πρόσφατων παραλαβών πλοίων. Σημειώνεται πάντως ότι στον Ιανουάριο του 2014 είχε καταγραφεί υποχώρηση του ελλείμματος κατά 15,4% ή μείωση κατά 2,1% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Ο περιορισμός του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014, αποδίδεται στις αυξημένες εισαγωγές πλοίων κατά τον μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα οι παραλαβές πλοίων τον Ιανουάριο ανήλθαν σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Φεβρουάριο εκτιμήθηκαν σε 330 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή