Ο «ελληνικός κίνδυνος» μετατρέπεται πλέον σε «μεγάλη ευκαιρία»

Ο «ελληνικός κίνδυνος» μετατρέπεται πλέον σε «μεγάλη ευκαιρία»

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες «αμόκ» διαμορφώνονται στο εξωτερικό, καθώς όσο παγιώνεται το θετικό κλίμα στην οικονομία, τόσο αυξάνεται η «όρεξη» των ξένων επενδυτών για επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Την περασμένη εβδομάδα, η ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας υπερκαλύφθηκε κατά τρεις φορές, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης (4,5%) διαμορφώθηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο του επιτοκίου που πέτυχε λίγες ημέρες πριν η ομολογιακή έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας (4,95%). Σπάνια μεμονωμένες εταιρείες επιτυγχάνουν καλύτερους όρους δανεισμού από αυτές του κράτους στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Η αγοραστική «μανία» των ξένων αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, συνολικού ύψους 2,86 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένοι θεσμικοί επενδυτές και άλλα επενδυτικά σχήματα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση με συνολικά κεφάλαια άνω των 4 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό της αύξησης. Την περασμένη Παρασκευή 25 Απριλίου άνοιξε το βιβλίο προσφορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την αύξηση. Οι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 29 Απριλίου, ενώ το εύρος για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 0,30 και 0,33 ευρώ ανά μετοχή.

Θερμή υποδοχή

Την προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκια της Eurobank βρέθηκαν σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, καθώς και σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, όπου επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα. Η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών δημιουργεί βεβαιότητα στη διοίκηση της Eurobank ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί. Τα στελέχη της Eurobank με ικανοποίηση διαπίστωσαν την ποιοτική αναβάθμιση των δυνητικών επενδυτών: το ενδιαφέρον για «ελληνικό κίνδυνο» μετατοπίζεται από τα hedge funds σε περισσότερο παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Μεταξύ των επενδυτών που δίνουν το «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank περιλαμβάνονται οι: Pimco, BlackRock, Blackstone, Wellington, JP Morgan κ.ά. Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης, είναι πλέον πολύ πιθανό ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στο ανώτερο όριο του εύρους, δηλαδή αισθητά υψηλότερη τις τιμής των 0,30 ευρώ ανά μετοχή που έχουν προσφέρει οι στρατηγικοί επενδυτές (Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield). Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση, οι στρατηγικοί επενδυτές είτε θα πρέπει να ανεβάσουν την προσφορά τους σύμφωνα με την τιμή που θα διαμορφωθεί από το βιβλίο προσφορών είτε να επιλέξουν να μη συμμετέχουν στη συναλλαγή. Αναλυτές προδικάζουν ότι οι στρατηγικοί επενδυτές θα επιλέξουν να αυξήσουν την τιμή της προσφοράς τους συμμετέχοντας κανονικά στη διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα, οι στρατηγικοί επενδυτές θα ελέγχουν περίπου το 30% των μετοχών της Eurobank, θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες το 35%, ενώ η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35%.

Εθνική: και τώρα η ΑΜΚ

Στελέχη του ομίλου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και ιδιαίτερα για τους όρους και το τελικό επιτόκιο της ομολογιακής έκδοσης. Σημειώνεται ότι η ομολογιακή έκδοση της Εθνικής, ύψους 750 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές, καθώς οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες, επιτελείο της ΕΤΕ θα πραγματοποιήσει νέα εξόρμηση –σε Ευρώπη και ΗΠΑ– αυτή τη φορά για την προώθηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονίστριες του βιβλίου προσφορών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, το βιβλίο προσφορών θα κλείσει την Παρασκευή 9 Μαΐου το απόγευμα και βάσει της ζήτησης θα καθοριστεί η τιμή διάθεσης των μετοχών στους επενδυτές. Εν συνεχεία την επόμενη ημέρα, Σάββατο 10 Μαΐου, η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την τιμή διάθεσης των μετοχών, όπως θα προσδιοριστεί από το βιβλίο προσφορών, και την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Ετσι, πρακτικά η αύξηση κεφαλαίου θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου, ενώ μέχρι το τέλος του μηνός θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ.

Ο άνθρωπος πίσω από τη Fairfax

Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στην Ελλάδα θα συγκαταλέγεται η Fairfax μετά τη νέα μεγάλη κίνηση: την απόκτηση μεγάλου πακέτου μετοχών της Eurobank ως στρατηγικής επενδύτριας.

Η Fairfax Financial Holdings αποτελεί «παιδί» του Πρεμ Γουάτσα. Γνωστός και ως ο «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ», ο κ. Γουάτσα γεννήθηκε το 1950 στην Ινδία, ενώ μετανάστευσε στον Καναδά με περιουσία… 8 δολαρίων, έχοντας όμως πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Μαντράς (Ινδία). Δούλεψε αρχικά ως αναλυτής και στη συνέχεια ως διαχειριστής χαρτοφυλακίου μετοχών για ταμεία συνταξιούχων, ενώ το 1985 αγόρασε μια εταιρεία ασφάλισης φορτηγών, τη Markel Financial. Πάνω σε αυτήν χτίστηκε η αυτοκρατορία της Fairfax Financial Holdings. Σήμερα, τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Fairfax φτάνουν τα 36 δισ. δολάρια, με ακαθάριστα έσοδα περί τα 6 δισ. και καθαρά κέρδη 573 εκατ. δολ. (2013). Ο κ. Γουάτσα έβαλε στο μικροσκόπιο την Ελλάδα από το 2011, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε μια περίοδο που οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν στην έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης και επιχειρηματίες. Τον Αύγουστο του 2012, η Fairfax σταδιακά απέκτησε το 19% της Eurobank Properties, ενώ την ίδια χρονιά απέκτησε ποσοστό άνω του 5% στην Jumbo και στη «Σαράντης». Τον Ιούνιο του 2013 επένδυσε ακόμη 144 εκατ. ευρώ στην Eurobank Properties, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο απέκτησε το 4,25% του μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο Μυτιληναίου αντί 25,5 εκατ. ευρώ. Λίγες εβδομάδες πριν, η Fairfax εξαγόρασε την Praktiker Hellas από τον εκκαθαριστή της υπό πτώχευση γερμανικής Praktiker AG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή