Περικοπές δαπανών σε υπουργεία και φορείς προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

Περικοπές δαπανών σε υπουργεία και φορείς προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωμα» στα επίπεδα του 2013 ή ακόμη και περικοπές δαπανών για τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα προβλέπει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 – 2018 που θα κατατεθεί στη Βουλή έως αύριο. Την ίδια ώρα, θα προβλέπεται ανοδική πορεία των εσόδων –δεδομένης και της προσδοκώμενης βελτίωσης της οικονομίας– ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου και την πρόβλεψη για μείωση της γενικής φορολογικής επιβάρυνσης υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Οικονομικών θα «κλειδώσει» σήμερα τα πλαφόν των δαπανών που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα επόμενα χρόνια όλοι οι φορείς του Δημοσίου και ενδεχομένως να καταθέσει και σήμερα το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποκλειστεί η πιθανότητα το κείμενο να σταλεί στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης. Στόχος είναι να ψηφιστεί έως τις 5 Μαΐου ή το αργότερο έως τις 9 του μηνός, που το Κοινοβούλιο κλείνει λόγω των εκλογών.

Πάντως, με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση θα δεσμεύεται στην επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015, από 1,6% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% του ΑΕΠ το 2016). Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν χωρίς νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως το όποιο δημοσιονομικό κενό υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα επόμενα έτη (η Κομισιόν το υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ για το 2015, αυξάνεται στα 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και υποχωρεί στο 1,9 δισ. ευρώ το 2017) θα μηδενιστεί με την ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, την εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, τη σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες επισήμως από το βήμα του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου ότι μετά την επιβεβαίωση του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και πως «στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση».

Παράλληλα, επί του θέματος αυτού τοποθετήθηκε χθες και ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και νυν υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δηλώνοντας ότι «το Eurogroup θα πρέπει τώρα να κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα όσον αφορά τα επιτόκια των δανείων». Επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει απαρεγκλίτως τις δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου 2012, σημειώνοντας πως «τότε οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί ελαφρύνσεις κατά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός ο όρος εκπληρώθηκε», αλλά πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται ένα νέο «κούρεμα» το ελληνικό χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή