Πρόσκληση σε Κινέζους για επενδύσεις

Πρόσκληση σε Κινέζους για επενδύσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας για τη διάθεση των κινεζικών προϊόντων στην αγορά της Ευρώπης ανέδειξε στην ομιλία του ο πρεσβευτής της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιαολί από το βήμα του 3ου Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου. Ο ίδιος απεύθυνε πρόσκληση στην κινεζική επιχειρηματική κοινότητα να επισκεφθεί την Ελλάδα για να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς –όπως είπε– η οικονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί και το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό. Από την είσοδο της Cοsco το 2009, εξάλλου, η Κίνα δεν σταμάτησε να επενδύει στην Ελλάδα, γεγονός που την έχει αναδείξει στον σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της χώρας την περίοδο της κρίσης. Η δυναμική ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας αποτυπώθηκε στις εργασίες του χθεσινού συνεδρίου που διοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες έκλεισαν με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την προώθηση και ενίσχυση των ελληνοκινεζικών επενδύσεων και εμπορικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Συνέδριο ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, τα τελευταία τρία χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα ενισχύθηκαν σημαντικά, με την αξία τους να αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 40%, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 2013 τα 420 εκατ. ευρώ. Ομως και οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 2,2 δισ. ετησίως, σηματοδοτώντας τη δυναμική στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Οι προοπτικές των δύο χωρών δεν εξαντλούνται στο εμπόριο, διαφαίνονται και στο πεδίο των επενδύσεων, τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος και στάθηκε τόσο στη συμβολή της Cosco στην ανάδειξη του Πειραιά σε ένα από τα σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου, όσο και στη συμφωνία του κινεζικού κολοσσού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ το 2013 για αξιοποίηση του λιμένα Πειραιώς ως κέντρου logistics για τα προϊόντα της, αλλά και στο κέντρο διανομής της Huawi. Στρατηγικής σημασίας θεωρούνται και οι νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά από την κινεζική θυγατρική της Cosco Piraeus Container Terminal και τον ΟΛΠ, αλλά και η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν η εταιρεία Attica Finance και η κινεζική ομάδα SUMEC για κοινές επενδύσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή