Μειώθηκαν οι χορηγήσεις δανείων προς ιδιωτικό τομέα

Μειώθηκαν οι χορηγήσεις δανείων προς ιδιωτικό τομέα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για τους βραδείς ρυθμούς εκταμίευσης χρημάτων που προέρχονται από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και προορίζονται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις άφησε χθες ο πρόεδρός της κ. Βέρνερ Χόιερ. Τη μη αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία ήρθαν να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι τον Μάρτιο του 2014 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης ήταν για μια ακόμη φορά αρνητικός, στο -4,1%, χωρίς μάλιστα σημάδια επιβράδυνσης της πτώσης.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ ο κ. Χόιερ επισήμανε χαρακτηριστικά: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έχουν προσεγγίσει και μου έχουν πει “ακούσαμε για τα προγράμματα, για τα σχέδια, αλλά για τη μικρή μου επιχείρηση που χρειάζομαι χρήματα δεν έχω πρόσβαση σε αυτά τα Ταμεία”. Πρέπει να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και να δούμε με ποιο καλό τρόπο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Να βρούμε τον τελευταίο κρίκο που λείπει, τον τελευταίο σύνδεσμο που λείπει μετά τις τράπεζες έως τους τελικούς δικαιούχους». Την παραπάνω άποψη συμμερίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας: «Βαδίζουμε έναν πολύ ανηφορικό δρόμο σε σχέση με τη ρευστότητα, καθώς από τη μία πλευρά το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργούσε για πολύ καιρό ομαλά, ενώ από την άλλη οι επιχειρήσεις είχαν πληγεί από την κρίση. Τα προβλήματα ακόμη παραμένουν και δεν έχουν λυθεί, αλλά προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε ένα κανονικό δρόμο το ταχύτερο δυνατό, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας». Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα από την πλευρά των τραπεζών.

Τα στοιχεία, πάντως, της ΤτΕ για τον Μάρτιο δεν είναι ακόμη ενθαρρυντικά. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν εάν προηγουμένως αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 718 εκατ. ευρώ. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν τον Μάρτιο αρνητική κατά 405 εκατ. ευρώ με τον ετήσιο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης να διαμορφώνεται σε -5,3% από 5,2% τον Φεβρουάριο του 2014.

Οι χορηγήσεις συνολικά μειώθηκαν τον Μάρτιο του 2014 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2013 κατά 12,4 δισ. ευρώ, καθώς από τα 228,36 δισ. ευρώ πέρυσι, οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 215,88 δισ. ευρώ φέτος.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, τα 50 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ θα κατευθυνθούν στο δεύτερο υποταμείο, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ενίσχυση των κεφαλαίων εταιρειών θα γίνει είτε με τη μέθοδο της συμμετοχής, μέσω άλλων ταμείων, είτε με τη συνεπένδυση είτε με άμεση επένδυση σε μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι πρώτες επενδύσεις του δεύτερου υποταμείου εκτιμάται ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2014. Μετά τη συμφωνία για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, σειρά αναμένεται να έχει το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών, καθώς και η Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων (PIB).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή