Πρωτογενές πλεόνασμα 1,54 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο παρά την υστέρηση στα έσοδα

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,54 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο παρά την υστέρηση στα έσοδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,54 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τη σημαντική υστέρηση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις του Δημοσίου ήταν μειωμένες στο προαναφερθέν διάστημα κατά 728 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην κακή πορεία των έμμεσων φόρων (τόσο στις συναλλαγές όσο και στην κατανάλωση), αλλά και στις περισσότερες επιστροφές φόρων που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Το πρωτογενές πλεόνασμα των 1,54 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα λόγω της συγκράτησης των δαπανών (παρουσιάζονται μειωμένες κατά 505 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) και στις ιδιαίτερα αυξημένες εισροές εσόδων από την Ε.Ε. για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού:

1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10.678 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 728 εκατ. ευρώ ή 6,4% έναντι του στόχου. Η απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση:

• Κατά 189 εκατ. ευρώ ή 87,5% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, κυρίως λόγω της παράτασης μέχρι τις 30/4, του χρόνου υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου που καταβάλλεται τον Ιανουάριο.

• Κατά 82 εκατ. ευρώ ή 8,7% οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ).

• Κατά 288 εκατ. ευρώ ή 37,2% και 137 εκατ. ευρώ ή 12,3% αντίστοιχα των εσόδων από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων.

• Κατά 46 εκατ. ευρώ ή 47,3% των εσόδων από τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

• Κατά 97 εκατ. ευρώ ή 34,2% των έμμεσων φόρων ΠΟΕ.

Αντίθετα υπερέβησαν τον στόχο του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου:

• Οι φόροι εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 44 εκατ. ευρώ ή 10,5%.

• Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 173 εκατ. ευρώ ή 48,1%, λόγω κυρίως των εισπράξεων από Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.

• Ο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων κατά 125 εκατ. ευρώ ή 4,8%.

• Οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 18 εκατ. ευρώ ή 29,4%.

Οι επιστροφές εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (347 εκατ. ευρώ). Επίσης, τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 865 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,16 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 505 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,25 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 823 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 696 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

3. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 918 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (600 εκατ. ευρώ) και κατά 439 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 – 2018. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τους πίνακες με τα βασικά σενάρια για τα μακροοικονομικά μεγέθη της επόμενης τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης να εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή