Παραινέσεις από Στουρνάρα προς Θεοχάρη

Παραινέσεις από Στουρνάρα προς Θεοχάρη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Κατεύθυνση στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, να εστιάσει τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση των μεγάλων φοροφυγάδων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «ακόμα κυνηγάμε τα μικρά ψάρια και όχι τη μεσαία και μεγάλη φοροδιαφυγή που ζει πλουσιοπάροχα σε βάρος της κοινωνίας. Εχουμε δώσει όλα τα όπλα στον γενικό γραμματέα και έχουμε κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να αλλάξει ό,τι θέλει και να βάλει όποια πρόσωπα θέλει για να πατάξει τη μεγάλη φοροδιαφυγή».

Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύθηκε ως μια έμμεση έκφραση δυσαρέσκειας για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Γραμματείας στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τα οποία δεν είναι τα αναμενόμενα. Κυβερνητικοί παράγοντες, εκτός υπουργείου Οικονομικών, αλλά και βουλευτές, έχουν ενοχληθεί από αποφάσεις και δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, οι οποίες δεν ελάμβαναν υπόψη τους την πολιτική συγκυρία. Για παράδειγμα, η δημοσίευση του επιχειρησιακού σχεδίου της Γραμματείας, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων οφειλετών.

Πάντως, η δημοσίευση του επιχειρησιακού σχεδίου εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ήταν μνημονιακή υποχρέωση, ενώ το περιεχόμενό του είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η δυσαρέσκεια δεν οφείλεται τόσο στα επικοινωνιακά ολισθήματα του κ. Θεοχάρη, όσο στο γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον ο κεντρικός έλεγχος επί του ελεγκτικού μηχανισμού. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια και η διαρκής πίεση της τρόικας για να ολοκληρωθεί η οργάνωση και η στελέχωση της ημιαυτόνομης Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή