Γ. Στουρνάρας: Τραπεζική ενοποίηση για χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Γ. Στουρνάρας: Τραπεζική ενοποίηση για χρηματοπιστωτική σταθερότητα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τραπεζική ενοποίηση είναι σήμερα σχεδόν πραγματικότητα, σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έναρξη υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, που έχει ως στόχο την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρας, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Τραπεζική Ένωση που διοργανώθηκε σήμερα στο Μέγαρο Καρατζά (ΕΤΕ), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Η ελληνική Προεδρία, παρά τους αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς, λόγω των ευρωεκλογών, κατάφερε να επιτύχει συμφωνία στο πιο δύσκολο σημείο της τραπεζικής ενοποίησης, στη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Τραπεζών (Single Resolution Mechanism), επισήμανε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις επιδράσεις της Τραπεζικής Ενοποίησης στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία, με αποτέλεσμα τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Επίσης, θα εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα υψηλής ποιότητας της εποπτείας και ένα κοινό πλαίσιο για την επίλυση των χρεοκοπημένων τραπεζών (failed banks), η οποία θα κάνει τις τράπεζες ισχυρότερες και ασφαλέστερες να ασκήσουν καλύτερα τον διαμεσολαβητικό ρόλο τους.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι η τραπεζική ένωση θα βοηθήσει επίσης να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον τραπεζικό τομέα, με την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της κρίσης.

«Θα σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατών και τραπεζών. Τα κράτη και οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρύνονται με δαπανηρές διασώσεις (bail-outs)» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, θα έχουν επίσης σημαντικά οφέλη από την τραπεζική ενοποίηση, τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της αγοράς, καθώς η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων και να απορροφήσουν τις ζημιές τους, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των πελατών αναμένεται να ενισχυθεί λόγω αυστηρών εποπτικών κανόνων και των εναρμονισμένων συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούν στην άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Αναφορικά με τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες και οι πελάτες των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επισήμανε επίσης ότι οι καταθέσεις διασφαλίζονται ενώ οι δημοσιονομικές Αρχές και οι φορολογούμενοι δεν θα επωμίζονται το κόστος της διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών

Ακόμη, ανέφερε ότι μπορούν να υπάρξουν καλύτερες τιμολογήσεις και υπηρεσίες, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και την οικονομική ενοποίηση στον τομέα λιανικής τραπεζικής.

«Πιστεύω ότι η τραπεζική ένωση θα προστατεύσει τις τράπεζες μας, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση», είπε ο κ. Στουρνάρας, κλείνοντας την ομιλία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή