Εν αναμονή της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch

Εν αναμονή της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Β» από «Β-» με σταθερή προοπτική (outlook), αναμένεται να ανακοινώσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που όπως σημειώνει έχει στην κατοχή του σχέδιο της αξιολόγησης, η αναβάθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας.

Οπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που έχει στην κατοχή του σχέδιο της αξιολόγησης απο την Πέμπτη, ο διεθνής οίκος αξιολογεί θετικά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 – στοιχείο «κλειδί» για την τήρηση του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθεί η χώρα, με υψηλότερη μάλιστα επίδοση της αναμενόμενης. «Η ελληνική οικονομία έφτασε στο κατώτερό της σημείο», σημειώνει η Fitch, και «η αναστροφή των οικονομικών στοιχείων ενισχύει και υποστηρίζει το βασικό σενάριο πως η οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά εντός του έτους».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι «ο πολιτικός κίνδυνος για τη χώρα παραμένει υψηλός και ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών το πρώτο τρίμηνο του 2015 αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής προσφυγής στις κάλπες, εντός του 2014». Να σημειωθεί πάντως ότι οι επικείμενες εκλογές δεν άλλαξαν το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο διεθνής οίκος, η ομάδα του οποίου βρέθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο για την αξιολόγηση της οικονομίας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αναβάθμιση που ανακοινώθηκε χθες, φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη μετάβαση από την κατηγορία junk στην κατηγορία των χωρών με διαβάθμιση BBB.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αναβάθμιση δεν συνιστά ουσιαστική αλλαγή, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν χαμηλής διαβάθμισης, η κίνηση ωστόσο σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης από την πλευρά των επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι η βαθμολογία «Β» αποτελεί επίπεδο πέντε μονάδων κάτω από την επενδυτική κατηγορία, η κίνηση της Fitch αποκτά σημασία, καθώς είναι ο πρώτος οίκος που προχωρεί στην αναβάθμιση της χώρας ύστερα από την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στις αγορές. Να σημειωθεί ότι ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s και η Moody’s διατηρούν τη βαθμολογία της Ελλάδας σε «Β-» και «Β3», ενώ η S&P σε ανακοίνωσή της τον Μάρτιο διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής οίκος τονίζει πως τα οικονομικά στοιχεία στηρίζουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας το 2014, προβλέποντας ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,5% φέτος και 2,5% το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή