Επικουρικά Ταμεία στο «κόκκινο» από κατάργηση των κοινωνικών πόρων

Επικουρικά Ταμεία στο «κόκκινο» από κατάργηση των κοινωνικών πόρων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο μέρος των επικουρικών Ταμείων ή τομέων επικούρησης των φορέων κύριας ασφάλισης (ξεπερνούν τα 20) και των εσόδων τους αγγίζει η κατάργηση των κοινωνικών πόρων από την 1η Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Οι απώλειες εκτιμώνται σε 400-700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, οι οποίες, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστούν σ’ ένα μεγάλο μέρος τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζει το ΝΑΤ. Ενδεικτικά, η περικοπή των κοινωνικών πόρων θα γίνει μεταξύ άλλων και στα εξής Ταμεία:

• Στο ΤΑΠΕΤ για το 5% στα καθοριζόμενα τέλη Δημοσίευσης εις το Δελτίο Ανωνύμων Εταιρειών.

• Στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού ΟΛΘ για το 2% που υπολογίζεται στην αξία των εκτελουμένων, στον ΟΛΘ, έργων και των πάσης φύσεως υλικών που προμηθεύεται και γενικά σε κάθε πληρωμή με εξαίρεση τις αποδοχές του μόνιμου, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και λιμενεργατικού προσωπικού και του προσωπικού του ΤΠΠΟΛΘ.

• Στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων για το 2% επί της εκάστοτε τιμής πώλησης τσιμέντου.

• Στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων καταργείται για το 2% επί της αξίας των μέσω εργολαβίας υπό των Δήμων και Δημοτικών, Αγαθοεργών Ιδρυμάτων καθώς και το 2% επί των υπό των Δήμων και των Δημοτικών Ιδρυμάτων καταβαλλομένων ενοικίων.

• Από τον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου εκπίπτει ο πόρος που κατευθύνεται σε άδειες γάμου, βαπτίσεις, μνημόσυνα, διαζύγια, στα έγγραφα χειροτονίας, χειροθεσίας, διορισμού και απόλυσης ανωτέρου και κατωτέρου κλήρου, στις αιτήσεις προς εφημέριους, εκκλησιαστικές Αρχές, εκκλησιαστικούς οργανισμούς και εκκλησιαστικά ιδρύματα καθώς και στα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις ή επικυρώσεις και στις αποδείξεις δαπανών όλων των ιερών ναών και όλων των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

• Στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικών, Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων του Κράτους καταργείται το 0,8% επί των συνδρομών των Επιμελητηρίων που αποδίδεται ως επιχορήγηση, στο Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού των Επιμελητηρίων.

• Το ΕΤΕΑ καταργεί το 0,5% επί των γενικά εισπραττομένων εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Καταργείται η κράτηση 10% από τα έσοδα του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

• Από την Πρόνοια Προσωπικού Ιπποδρομιών εκπίπτουν: το 0,5% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων από παντός είδους αμοιβαία στοιχήματα και το 10% από τα ανεξαργύρωτα δελτία στοιχημάτων.

• Καταργείται το 1% για κάθε είδους προμήθεια της ΕΥΔΑΠ καθώς και το 1% για κάθε λογαριασμό υδροληψίας.

• Από το Ταμείο Χημικών παύει η 0,01 ευρώ εισπραττόμενη ανά 11 τόνους παραγομένου τσιμέντου καθώς επίσης η εισφορά 0,01 ευρώ εισπραττόμενη ανά 170 κιλά διατιθέμενου άνυδρου οινοπνεύματος, η εισφορά 0,01 ευρώ εισπραττόμενη ανά 170 κιλά παραγόμενης νωπής ζύμης αρτοποιίας και η αντίστοιχη κράτηση 0,01 ευρώ εισπραττόμενη ανά 8 τόνους παραγομένων ή εισαγομένων οξέων.

• Το ΤΕΑΔΥ χάνει το 0,30% και το 0,25% από τις προμήθειες που συνάπτονται και εκτελούνται από το υπουργείο Εμπορίου ή από άλλους φορείς, στους οποίους ανατέθηκε η σύναψη συμβάσεων, καθώς και από τις υπηρεσίες εμπορίου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που διενεργούνται από τις ίδιες ή που έχουν ανατεθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς, αντίστοιχα.

• Στο ΤΕΑΠΟΚΑ καταργείται το 0,4% επί των κατ’ έτος πραγματοποιούμενων εσόδων κάθε Ταμείου του οποίου το προσωπικό υπάγεται στην ασφάλισή του.

Στο ΝΑΤ

Στο ΝΑΤ ο κοινωνικός πόρος μειώνεται ως εξής:

α. 8% επί των εισπραττομένων από τα Λιμενικά Ταμεία δικαιωμάτων προσόρμισης, παραβολής, πρυμνοδέτησης, ελλιμενισμού και παροπλισμού των πάσης φύσεως πλοίων – πλοιαρίων και πλωτών ναυπηγημάτων.

β. 2,22% επί των ρυμουλκικών δικαιωμάτων όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά από τους οικείους κανονισμούς λιμένος.

γ. 5% επί των εισπραττόμενων φαρικών τελών που αποδίδονται υπέρ του Δημοσίου.

δ. Το 2% επί των καταβαλλομένων μισθωμάτων των άγονων γραμμών.

ε. 30% από τα έσοδα που προκύπτουν βάσει του πάγιου τέλους 5% επί των εισιτηρίων πάσης φύσεως πλοίων και υδροπτέρυγων πλοίων γραμμών εξωτερικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή