H Ελλάδα στον σχεδιασμό ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία

H Ελλάδα στον σχεδιασμό ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συζητήσαμε για τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αερίου» δήλωνε χθες ο Γερμανός επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Ευρωπαίος επίτροπος σε δηλώσεις του τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με τη διπλή της ιδιότητα ως διαμετακομιστικού κέντρου ενέργειας της Ε.Ε. αλλά και ως πάροχο με τα δικά της κοιτάσματα.

Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ετινγκερ ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς έγινε λίγες ώρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. Ο λόγος γι’ αυτή τη στρατηγική δεν είναι άλλος από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που έφεραν ξανά στην επιφάνεια το πόσο ευάλωτη ενεργειακά είναι η Ευρώπη. Ετσι για να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός ενέργειας στην Ευρώπη τον χειμώνα που μας έρχεται, η Επιτροπή πρότεινε χθες να γίνουν «τεστ αντοχής» σε περιφερειακό αλλά και κοινοτικό επίπεδο με στόχο να διαπιστωθεί πώς μπορεί το ενεργειακό σύστημα να αντιμετωπίσει κινδύνους που συνδέονται με την ασφάλεια του εφοδιασμού και να καταρτιστούν σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο επίτροπο, καθώς η χώρα μας στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε. που έχει προκύψει από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στα ενεργειακά. Οπως δήλωσε και ο ίδιος ο επίτροπος, το σύστημα αγωγών της χώρας μας «θα προσλάβει ιδιαίτερη σημασία» όπως και το σύστημα διασύνδεσης με δυνατότητα αντιστροφής της ροής της ενέργειας έτσι ώστε το αέριο από την Ελλάδα να κατευθύνεται στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Το 2013, το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ε.Ε. προερχόταν από τη Ρωσία, το 33% από τη Νορβηγία και το 22% από τη Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Λιβύη). Η Ε.Ε. θα διατηρήσει τις σχέσεις της με αυτές τις χώρες αλλά παράλληλα θέλει να κάνει και συμφωνίες με νέες χώρες – εταίρους και διαύλους εφοδιασμού. Γι’ αυτό ιδιαίτερης σημασίας για την Ε.Ε. είναι ο νότιος διάδρομος, που συνδέει την Ελλάδα με έναν από τους βασικούς μελλοντικούς παρόχους ενέργειας της Ευρώπης, το Αζερμπαϊτζάν, και ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον αρμόδιο επίτροπο τα τελευταία βήματα της συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα παροχής του αερίου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός που συνοδευόταν από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη στη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο συζήτησε και το θέμα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα «ο οποίος θα αναβαθμιστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν κοιτάσματα αερίου στο Ισραήλ, την Κύπρο την Ελλάδα» όπως δήλωσε ο κ. Ετινγκερ. «Γι’ αυτούς τους λόγους η ανάπτυξη των υποδομών αερίου, ένας αγωγός στη θάλασσα και τερματικά στην Ελλάδα είναι σημαντικά και για μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε κλείνοντας ο Γερμανός επίτροπος για να τονίσει τη σημασία της συνεργασίας της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Επίσης συζητήθηκε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή