Το ρεκόρ τουριστών επιβάλλει επενδύσεις

Το ρεκόρ τουριστών επιβάλλει επενδύσεις

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 21,2 εκατ. θα εκτοξευθεί φέτος ο αριθμός των ξένων τουριστών -περιλαμβανομένων των επισκεπτών που κάνουν κρουαζιέρα- εκτίμησε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η τουριστική ζήτηση για τον ελληνικό προορισμό κινείται με πολύ πιο έντονα ανοδικούς ρυθμούς απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι στόχοι που θα επιτευχθούν φέτος είχε υπολογισθεί ότι θα καταστούν εφικτοί σε ορίζοντα τετραετίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι καθίσταται επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών υψηλών κατηγοριών και για τη βελτίωση των υποδομών των περιφερειακών αεροδρομίων.

Ως στόχος για την ικανοποίηση της μελλοντικής ζήτησης έχει τεθεί από τον ΣΕΤΕ η δημιουργία, έως το έτος 2021, επιπλέον 250.000 κλινών σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, εκ των οποίων οι 150.000 θα είναι νέες και οι 100.000 θα προέλθουν από εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι θα απαιτηθεί η υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων ύψους 24 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 21 δισ. ευρώ θα διατεθούν από τον ιδιωτικό τομέα και τα 3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Δημόσιο μέσω κοινοτικών και άλλων πόρων.

Ζητούμενο αποτελεί και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε περιφερειακά αεροδρόμια, ορισμένα εκ των οποίων σε περιόδους αιχμής της σεζόν έχουν «πιάσει» οροφή όσον αφορά τις δυνατότητές τους για την εξυπηρέτηση πτήσεων. Για τη φετινή σεζόν και με βάση τα νέα δεδομένα των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό, ο ΣΕΤΕ προχώρησε, εξάλλου, σε αναθεώρηση του αρχικού στόχου των 18,5 εκατ. διεθνών αφίξεων -που δεν περιλαμβάνει τους επισκέπτες που κάνουν κρουαζιέρα- στα 19 εκατ. Ο αριθμός προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού των πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων που υλοποίησε το νεοσύστατο SETE intelligence.

Μόνο για την Αθήνα, προβλέπει ότι θα την επισκεφθούν επιπλέον 750.000 ξένοι τουρίστες σε σχέση με το 2013, ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο προορισμός της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, για την αναθεωρημένη εκτίμηση έχουν ενσωματωθεί τα νέα δεδομένα από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά. Με βάση αυτά, αντί για αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που προβλεπόταν στην αρχή της χρονιάς, τώρα ο ΣΕΤΕ προβλέπει πτώση σε ποσοστό 5%. Πάντως, για φέτος είχαν προγραμματισθεί στην αρχή της χρονιάς από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη προς ελληνικούς προορισμούς πτήσεις με περίπου 2 εκατ. διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις. Επίσης, πτώση κατά περίπου 50% της εισερχόμενης κίνησης αναμένεται και από την Ουκρανία. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων τα όποια κενά σε κρατήσεις δημιουργούνται από τις δύο παραπάνω χώρες καλύπτονται από την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για τον ελληνικό προορισμό από τις άλλες βασικές μας αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι οι αφίξεις από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν στο ανώτερο όριο του 2006, όταν ξεπέρασαν τα 2,8 εκατ.

Στην τελική εκτίμηση, των 21,2 εκατ. τουριστών για φέτος, προέβη ο σύνδεσμος συμπεριλαμβάνοντας 2,2 εκατ. επισκέπτες που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα με κρουαζιερόπλοια. Ο κ. Ανδρεάδης προέβλεψε για το 2014 ότι ο αριθμός των επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια θα αγγίξει τα περσινά νούμερα. Οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν περιορίσει τον αριθμό των δρομολογίων τους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλους κοντινούς προορισμούς, έχουν όμως δρομολογήσει μεγαλύτερα πλοία σε χωρητικότητα. Η μείωση των δρομολογίων οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι προορισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και η Συρία. Πάντως, για τη σεζόν του 2015 το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας να αυξήσουν εκ νέου τον αριθμό των πλοίων προς την Ελλάδα και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο είναι έντονο. Με βάση αυτό το ενδιαφέρον, ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι θα σημειωθεί ισχυρή αύξηση και των επισκεπτών που πραγματοποιούν κρουαζιέρα από του χρόνου.

Προϋποθέσεις για ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον

Με ορίζοντα το 2021 ο ελληνικός προορισμός μπορεί να έχει εισροή 19 δισ. ευρώ ως άμεσα έσοδα από τον τουρισμό έναντι 13 δισ. ευρώ που αναμένεται να έχει τη φετινή σεζόν, εκτιμά ο ΣΕΤΕ, υπολογίζοντας ότι από τη μεγέθυνση της τουριστικής δραστηριότητας δύνανται να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, φθάνοντας τον συνολικό αριθμό των απασχολουμένων στον τομέα στο 1 εκατ. Για να γίνει όμως αυτό και να έρθουν επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, θα πρέπει -κατά τον σύνδεσμο- να ικανοποιηθεί μια σειρά προϋποθέσεων που να καθιστά ελκυστικότερο το επενδυτικό περιβάλλον στον χώρο του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ιεραρχεί ως προτεραιότητες την ορθολογικότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Επίσης, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και του χωροταξικού σχεδίου, τη στρατηγική αναβάθμισης του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα, την επείγουσα αποκατάσταση της ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις και τη συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να περιλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό. Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα σε επενδυτές υψηλού εισοδηματικού επιπέδου από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα Ρώσους και Κινέζους, προκειμένου να αποκτήσουν τουριστική κατοικία στην Ελλάδα.

Πάντως, παρά τις όποιες καθυστερήσεις υφίστανται σε επίπεδο αδειοδοτήσεων από τη δημόσια διοίκηση, ο ελληνικός προορισμός παραμένει υψηλά στις προτιμήσεις ξένων και εγχώριων ομίλων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Τουρισμού, αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ. Οι περισσότερες αφορούν τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο οι διαδικασίες αδειοδότησης για ποιοτικές επενδύσεις που συνδυάζουν τη δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με συμπληρωματικές εγκαταστάσεις όπως γκολφ, συνεδριακά κέντρα, σπα, καταδυτικά κέντρα κ.ά. στην Αταλάντη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, στη Μήλο, στην Ιο, στη Θάσο, στη Μεσσηνία, στο Πόρτο Χέλι κ.α.

Στην Αθήνα

Εξάλλου, «ζωντανεύει» και πάλι η ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας έπειτα από μια δύσκολη τελευταία πενταετία, οπότε έκλεισαν περίπου ενενήντα μονάδες λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της υποβάθμισης του κέντρου της πόλης. Ειδικότερα, διαπιστώνεται το φαινόμενο εισόδου εκ νέου στην αγορά ξενοδοχείων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ καταγράφεται διερευνητικό ενδιαφέρον για κλειστές μονάδες που βρίσκονται στις πλατείες Ομονοίας και Καραϊσκάκη αλλά και στην οδό Σταδίου. Παράλληλα, εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός νέου πολυτελούς ξενοδοχείου στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος και προχωρούν οι διαδικασίες για τη κατασκευή μιας νέας μονάδας ξενοδοχείου-μπουτίκ επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή