Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες ψάχνει στη χώρα μας ο εμίρης του Κουβέιτ

Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες ψάχνει στη χώρα μας ο εμίρης του Κουβέιτ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΒΕΪΤ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ενδιαφέρον για την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα εκπέμπει η κυβέρνηση του Κουβέιτ, καθώς, όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, αποτελεί προσωπική επιλογή του εμίρη να εντάξει την Ελλάδα στον στρατηγικό επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας του στη Νότια Ευρώπη.

Υπό αυτό το πρίσμα, σε δέκα ημέρες επισκέπτεται την Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ Καλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ, συνοδευόμενος από επικεφαλής κρατικών φορέων, μεταξύ αυτών και του οργανισμού επενδύσεων της χώρας (Kuwait Investment Authority), αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι με το σκεπτικό ότι «στις κρίσεις δημιουργούνται οι μεγάλες ευκαιρίες», στρέφουν την προσοχή τους και στην Ελλάδα για την οποία εκτιμούν ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή ανερχόμενη «επενδυτική ευκαιρία».

Επισκέψεις

Σε επισκέψεις της «Κ» στα υπουργεία Εξωτερικών, Πετρελαίου και Ενημέρωσης του Κουβέιτ προέκυψε σαφώς το συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο γενικό ενδιαφέρον μπορεί το αμέσως προσεχές διάστημα να λάβει πιο συγκεκριμένη μορφή.

Η αγορά ακινήτων και ο τουρισμός βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, ενώ ενδεχόμενη εισροή κουβεϊτιανών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία θα στοχεύσει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια, το ίδιο έχει κάνει το Κουβέιτ και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, αλλά και η Ρωσία, στην οποία οι χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν φθάσει τα 12 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη προοπτική αξιοποίησης κοιτασμάτων πετρελαίου στην ελληνική επικράτεια προσελκύει το ενδιαφέρον του Κουβέιτ, που διαθέτει όχι μόνο την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την εξόρυξη και τη διύλιση, αλλά και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά διανομής καυσίμων. Ηδη διαθέτει 2.800 πρατήρια βενζίνης σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο.

Κομβικό ρόλο στη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων και κυρίως στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα θα διαδραματίσει η δημιουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Κουβέιτ, κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση και θα μπορούσε να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2015.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για την επενδυτική δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα χρήσιμο βήμα χαρακτηρίζονται στο Κουβέιτ οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Κουβέιτ τον περασμένο Ιανουάριο από ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν 45 Ελληνες επιχειρηματίες. Τότε διεξήχθησαν πάνω από 250 διμερείς συναντήσεις στις οποίες εξετάσθηκαν συγκεκριμένες πιθανές συνεργασίες και κοινές επενδυτικές δραστηριότητες.

Πάντως, για να ευοδωθούν οι προσπάθειες θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Οπως προκύπτει από σχετικές συζητήσεις της «Κ», οι Κουβεϊτιανοί θέλουν να αποφευχθεί η σύγχυση και η δυστοκία που δημιουργούν οι διαβουλεύσεις με σωρεία φορέων από ελληνικής πλευράς. Αντίθετα, επιθυμούν να αναπτύξουν σταθερή συνεργασία με ένα φορέα που θα έχει συνολική εικόνα και δυνατότητα διαχείρισης και ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και συνέχεια. Να γνωρίζουν ότι θα λειτουργεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν θα ανατρέπονται πρόσωπα και καταστάσεις όταν αλλάζουν υπουργοί ή ακόμη και κυβερνήσεις.

Υψηλού επιπέδου τουρίστες

Οπως σημείωνε στην «Κ» υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αρμόδιος για την Ευρώπη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στην Ευρώπη από Κουβεϊτιανούς που απομακρύνονται από χώρες στις οποίες επένδυαν παραδοσιακά, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Αίγυπτος. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει 5.000 ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, οι Κουβεϊτιανοί τουρίστες καταναλώνουν σημαντικά ποσά. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τα ποσά που ξοδεύουν στη Βρετανία –όπου έχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμοί– είναι τριπλάσια από αυτά που ξοδεύουν στο σύνολό τους οι επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν. Ανάλογοι είναι οι συσχετισμοί και στις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας, που επίσης είναι σημαντικοί προορισμοί για Κουβεϊτιανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή